Hlavní obsah

Generál Judin popřel, že byl se svým nadřízeným Surovikinem zatčen

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruský generálplukovník Andrej Judin odmítl spekulace médií, podle nichž byl v souvislosti s víkendovým tažením šéfa ruské žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina zatčen spolu se svým velitelem, generálem Sergejem Surovikinem. Píše to ruský server ura.ru.

Foto: Profimedia.cz

Ruská věznice Lefortovo

Článek

„Jsem na dovolené. Doma,“ řekl Andrej Judin reportérovi ura.ru.

Podle informací rozšířených Vladimirem Romanovem, ruským novinářem se zaměřením na armádu, měl Surovikin už 25. června skončit ve vazební věznici v Lefortovu.

Romanovovy zprávy se na sociálních sítích objevily poté, co americký list The New York Times napsal, že Surovikin údajně předem věděl o Prigožinových plánech vzbouřit se proti ruskému vedení.

Putin chce vyhodit generály, kteří nevystoupili proti Prigožinově vzpouře

Válka na Ukrajině

Jeho zprávy pak převzala další média, například The Moscow Times. Informaci listu potvrdily dva nejmenované nezávislé zdroje z ruského ministerstva obrany.

O zatčení Surovikina informoval s odvoláním na tři informované zdroje také list The Financial Times. Později se na ruských kanálech v Telegramu objevily rovněž zprávy o zatčení generála Judina.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v reakci uvedl, že kolem „vzpoury“ Jevgenije Prigožina budou kolovat nejrůznější spekulace. „Kolem této události se budou (šířit) různé spekulace a výroky. Toto je přesně takový příklad,“ sdělil Peskov ruským novinářům.

Tvrzení o Surovikinově zatčení rozporoval Igor Strelkov, bývalý ministr obrany proruské separatistické Doněcké lidové republiky na východě Ukrajiny v minulosti s přímými vazbami na ruskou tajnou policii FSB, který poukázal na to, že „hlavní tváře vzpoury jsou všechny na svobodě a naprosto volně se pohybují“, Wagnerova skupina dál funguje.

Ruský telegramový kanál Operacija Z: Vojenkory Russkoj Věsny s odvoláním na vlastní zdroje pak napsal, že informace o zatčení generála neodpovídají skutečnosti.

Zatčení Surovikina později na kanálu Baza dementovala také jeho dcera.

Surovikin byl už dříve souzen vojenským soudem

Surovikin má s ruskými vojenskými vyšetřovateli bohaté zkušenosti. V srpnu 1991 v hodnosti kapitána během obrany Bílého domu v Moskvě velel koloně, která najela do davu. Pod koly jednoho z obrněných transportérů tehdy zahynul člověk. Surovikin si za to odseděl sedm měsíců ve vězení, poté byl ale rehabilitován a údajně na rozkaz Borise Jelcina povýšen do hodnosti majora.

Trestnímu stíhání čelil také v září 1995, kdy jej vojenský soud uznal vinným z napomáhání nezákonnému obchodování se zbraněmi a z nošení zbraně bez odpovídajícího povolení, dostal za to podmíněný trest.

Vyslýchán byl také kvůli údajnému násilí vůči podřízeným, jeden z nich si - údajně po hádce se Surovikinem - vzal život.

Surovikin vyzývá wagnerovce: Neposlouchejte Prigožina, jsme jedné krve

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám