Hlavní obsah

Merkelová zahájila v Berlíně jednání o vládě se sociálními demokraty

Berlín
Aktualizováno

Německá kancléřka Angela Merkelová se v neděli vrátila k jednacímu stolu, tentokrát se s předsedou sociálních demokratů Martinem Schulzem snaží obnovit velkou koalici. Oba dali najevo optimismus, ale Merkelová přiznala, že strany čeká „velká porce práce“. Podle mnohých expertů je to poslední šance na vytvoření stabilní německé vládě, když selhala jednání CDU se Zelenými, svobodnými a FDP, uvedla BBC.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Německu odstartovaly rozhovory CDU/CSU a SPD o nové vláděVideo: AP

 
Článek

Podle v neděli zveřejněného průzkumu citovaného BBC si 54 % oslovených myslí, že obnovená velká koalice by byla pro Německo přínosem. Třetina respondentů je však přesvědčena, že rozhovory selžou.

Zahájení předběžných rozhovorů se kromě předsedy SPD Schulze a šéfky křesťanskodemokratické CDU účastnil i předseda sesterské bavorské CSU Hort Seehofer, který prohlásil: „Musíme se dohodnout, musíme méně mluvit a více pracovat.”

Foto: Joerg Carstensen, ČTK/AP

Kancléřka Angela Merkelová

Hodně sporných témat

Jeho strana ještě v posledních dnech hlasitě propagovala zastropování ročního počtu uprchlíků a odložení možnosti příjezdu příbuzných azylantů, s čímž sociální demokracie nesouhlasí. Právě možnost sjednocení rodin uprchlíků patří spolu s povinným státním zdravotním pojištěním pro všechny a prohlubování evropské integrace ke klíčovým sématům SPD, upozornila stanice Deutsche Welle. Schulz požaduje ”obnovu” země zvýšením investic do infrastruktury, vzdělávání, bydlení nebo zdravotnictví. „Nový čas potřebuje novou politiku,” podotkl muž, který svou stranu po propadu v parlamentních volbách chtěl odvést do opozice.

Vedle migrace se očekávají spory například také v otázce daňové, důchodové nebo zdravotní politiky. Že vyjednavači, kterých je celkem 39, musí překonat řadu problémů, připustila i Merkelová: „Vstupuji do těchto rozhovorů optimisticky, ale je mi jasné, že před námi v příštích dnech leží obrovský kus práce.“ Za zásadní považuje položit předpoklady pro vytvoření stabilní vlády a pro to, aby se v Německu i za pět či deset let žilo dobře, bezpečně a v demokracii.

Foto: Bernd von Jutrczenka, ČTK/AP

Německá kancléřka Angela Merkelová a předseda sociálních demokratů Martin Schulz.

„Myslím, že se to může podařit, budeme pracovat velmi rychle, velmi intenzivně,” řekla Merkelová krátce před zahájením rozhovorů v berlínské centrále sociálních demokratů. „Němci mají nárok na to, aby to šlo rychle,” poznamenal zase Schulz, který doufá v „konstruktivní a otevřené“ rozhovory. Už teď přitom politici při vytváření vlády po zářijových parlamentních volbách překonali všechny dosavadní časové rekordy.

Rekordně dlouhé sestavování vlády

Podle Schulze na předběžné rozhovory musí stačit pět šest dní. Zda se pak zahájí jednání o konkrétní podobě koaliční smlouvy, rozhodnou předsednictva CDU a CSU a stranický sjezd SPD, který je plánován na 21. ledna.

Vzhledem k tomu, že by výsledek koaličních rozhovorů museli sociální demokraté, z nichž řada pokračování dosavadní velké koalice odmítá, schválit ve vnitrostranickém referendu, neočekává se, že by nová vláda vznikla dříve než v březnu, ale možná k tomu dojde až v květnu.

Výběr článků

Načítám