Hlavní obsah

Maďarský prezident pár hodin po nástupu do funkce podepsal vstup Švédska do NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarský prezident Tamás Sulyok podepsal zákon o vstupu Švédska do NATO. Stalo se to jen několik hodin poté, co se ujal prezidentského úřadu.

Foto: Zoltan Mathe, ČTK/AP

Nový maďarský prezident Tamas Sulyok

Článek

Maďarský parlament rozšíření aliance o Švédsko schválil 26. února po měsících průtahů, Maďarsko bylo poslední zemí, která tak učinila.

Ve stejný den také po abdikaci Katalin Novákové parlament zvolil nového prezidenta, dosavadního předsedu ústavního soudu Tamáse Sulyoka. Do úřadu nastoupil 5. března a jedním z jeho prvních kroků byl právě podpis ratifikačního dokumentu.

Vláda premiéra Viktora Orbána dokumenty ohledně vstupu Švédska do NATO předala parlamentu už v polovině roku 2022, hlasování však dlouho oddalovali poslanci Orbánovy vládnoucí strany Fidesz.

Maďarsko získá od Švédska čtyři nové gripeny. Nejde o obchod za vstup do NATO, ujišťuje Orbán

Evropa

Premiér, který udržuje blízké vztahy s Ruskem navzdory více než dva roky trvající ruské agresi vůči Ukrajině, dal najevo, že vztahy mezi Maďarskem a Švédskem ochladly kvůli tomu, že švédští politici kritizují stav maďarské demokracie a právního státu.

Švédsko se stalo 32. členem NATO. Přihlášku do něho podalo společně s Finskem v důsledku ruské invaze na Ukrajinu předloni na jaře.

Vstupu Švédska do aliance vedle Maďarska dlouho bránilo také Turecko, to ale připojení severské země k alianci schválilo letos v lednu.

Maďarsko schválilo vstup Švédska do NATO. Jako poslední

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám