Hlavní obsah

Maďarsko získá od Švédska čtyři nové gripeny. Nejde o obchod za vstup do NATO, ujišťuje Orbán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K současným čtrnácti stíhačkám JAS-39 Gripen získá Maďarsko čtyři nové stroje od švédského výrobce. Po jednání se švédským premiérem Ulfem Kristerssonem v Budapešti to řekl předseda maďarské vlády Viktor Orbán. Předseda maďarské vlády odmítl, že by šlo o obchod za vstup Švédska do NATO.

Foto: MTI, Bez zdroje

Jednání švédské a maďarské delegace v Budapešti

Článek

Maďarsko podepsalo se Švédskem dohodu o obranném průmyslu. „Není to obchodní dohoda členství v NATO výměnou za gripeny. Změnila se bezpečnostní situace,“ zdůraznil Orbán v souvislosti s válkou na Ukrajině.

Maďarský parlament by měl v pondělí ratifikovat vstup Švédska do Severoatlantické aliance. Maďarsko je poslední členskou zemí NATO, která tak ještě neučinila. Orbán připustil, že Švédsko a Maďarsko se nadále neshodují ve všech otázkách.

Favoritem Bidena a Britů na šéfa NATO je končící premiér Nizozemska Rutte

Svět

Orbán v pátečním rozhlasovém interview řekl, že Švédsko vyznává jiné hodnoty než Maďarsko, ale že obě strany musí akceptovat, že tyto národy nejsou stejné. „Se švédským premiérem jsme potřebovali čas, abychom si vybudovali vzájemnou důvěru a měli jsme dostatek argumentů pro naši poslaneckou frakci, proč ratifikovat vstup Švédska do NATO,“ uvedl Orbán.

„Bylo zřejmé, že když podáme žádost o vstup do NATO, tak se vstupem musí souhlasit všechny členské země Aliance. Někde to šlo rychleji a někde pomaleji,“ řekl Kristersson.

Maďarsko si švédské gripeny zatím pronajímá, ale v roce 2026 se stanou maďarským vlastnictvím a Budapešť získá další čtyři stroje.

České pušky se budou montovat na Ukrajině

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám