Hlavní obsah

Macron: Putinem se nenecháme vydírat, chci s ním ale obnovit dialog

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzský prezident Emmanuel Macron reagoval na středeční projev ruského prezidenta Vladimira Putina a jím vyhlášenou částečnou mobilizaci prohlášením, že Francie po boku západních spojenců nadále stojí za Ukrajinou a Ruskem se nenechá vydírat. Chce ale zabránit další eskalaci napětí a usiluje o obnovu dialogu.

Foto: Ludovic Marin, Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron.

Článek

Putin ve středu vyhlásil částečnou mobilizaci a pohrozil, že Moskva je na obranu svých území připravena použít všechny dostupné prostředky.

Patrně měl na mysli i ukrajinská území, která aktuálně okupuje a chystá se je připojit prostřednictvím referend vypsaných separatisty.

Jadernými zbraněmi Putin sice přímo nehrozil, zmínil je však v předchozí části svého projevu, když nepravdivě tvrdil, že Západ jadernými zbraněmi zastrašuje Rusko.

„Zcela očividně je to vydírání a je také zjevné, že tyto zbraně mají a existuje riziko, že je použijí. Ale je to také nástroj nátlaku,“ reagoval Macron na Putinova slova v rozhovoru pro francouzskou stanici BMF TV cestou z New Yorku.

Pokud jde o snahu obnovit dialog, Macron je pro to, ji projevit, ne však za každou cenu. Paříž navíc bude trvat na obnově původních ukrajinských hranic, naznačil šéf Elysejského paláce.

„Rusko je zcela jasně pod tlakem, ale my se musíme dostat do pozice, z níž bude možné obnovit mírový dialog. Neocitli jsme se (zatím) ve slepé uličce,“ prohlásil Macron s tím, že mír by měl zaručit alespoň „únorové hranice“ – tedy hranice platné před invazí z 24. února.

Putin přikrmil jaderného strašáka

Válka na Ukrajině

Izolované Rusko je podle Macrona v úzkých

Přitvrzení Putinovy rétoriky Macron vysvětluje úspěchem ukrajinské protiofenzivy, nevalným stavem ruské ekonomiky, odchodem zahraničních firem z tamního trhu i menší podporou partnerů, než Moskva čekala. Řešením přesto podle Macrona musí být dialog.

„Rusko se diplomaticky izoluje,“ uvedl Macron s odkazem na nedávná prohlášení představitelů Indie a Číny, které se od ruských aktivit na Ukrajině distancují.

„Úkolem Francie je dál držet naši politickou linii, tedy pomáhat Ukrajině bránit její území. Rozhodně k ní nepatří napadení Ruska. Nejsme ve válce s Ruskem, ale pomáháme Ukrajině se bránit,“ uvedl Macron.

Radši se rychle schovat. Rusové na sítích nejsou z mobilizace zrovna nadšení

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám