Hlavní obsah

Macron cení zuby na Turka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francie se stále pokládá za regionální mocnost a rozhodla se to demonstrovat na moři. V pondělí vyslala do oblasti východního Středozemního moře svou novou chloubu – fregatu Auvergne.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Francie ukázala svou novou fregatu AuvergneVideo: AP

 
Článek

Vojenská loď se 150 námořníky na palubě se má v regionu pohybovat do ledna. Věnovat se bude vojenskému zpravodajství a oficiálně také manifestaci záměru, že „na svobodě pohybu v mezinárodních vodách záleží“.

„Nasazení (vojenské fregaty Auvergne) podtrhuje význam, který Francie této části Středozemního moře přikládá, a její odhodlání přispět ke stabilizaci regionu,“ řekl agentuře AP kapitán lodi Paul Merveilleux de Vignaux.

Útok v Cannes: Muž s nožem otevřel dveře policistova auta a bodl

Zahraniční

Francouzské záměry jsou ale patrně pragmatičtější. Podle analytičky Anny Koukkides-Procopiouové jde o kombinaci mocenských a obchodních zájmů.

„Někdo musí zaplnit mocenské vakuum v oblasti východního Středozemního moře. A Francouzský prezident Emmanuel Macron nechce, aby to bylo Turecko. Chce Francii prezentovat jako velmoc, která si vzala zpět moc nejen ve Středozemí, ale i v Africe,“ řekla Procopiouová AP.

Letitý spor

Francie v posledních letech utužuje vazby s Kyprem, který zůstává od roku 1974 rozdělen na severní autonomní část, tíhnoucí k Turecku, a jih, tvořící Kyperskou republiku. Směrem k Turecku se snaží země galského kohouta vyslat signál, že se nemá míchat do plánované námořní těžby ropy a plynu francouzsko-italského konsorcia společností Total a ENI u kyperského jižního pobřeží.

Do Mexického zálivu dosedla vesmírná loď Crew Dragon se čtyřmi astronauty

Amerika

Turecko však nezávislost Kypru nikdy neuznalo a nárokuje si námořní oblasti, které za svou sféru zájmů považuje Kyperská republika. V roce 2018 turecká vojenská loď zamezila plavidlu najatému italskou společností ENI provést zkušební vrty.

Auvergne byla na moře spuštěna před třemi roky. Je vybavena sonarem, který jí umožňuje odhalit, pronásledovat nepřátelské ponorky a případně na ně útočit.

Reklama

Výběr článků

Načítám