Hlavní obsah

LGBT vstřícná EU: Polsko tleská i píská

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přijetím usnesení prohlašujícího celou Evropskou unii za zónu svobody pro sexuální menšiny reagoval minulý čtvrtek Evropský parlament především na vývoj v Polsku. Zde v posledních dvou letech přijalo více než sto obecních, okresních a místních samospráv deklarace, v nichž se prohlašují za „zóny bez ideologie LGBT a homopropagandy“ a brání se zejména výuce o sexuálních menšinách na školách.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Účastnice nedávné demonstrace stoupenců hnutí LGBT v Krakově na podporu tří aktivistek stíhaných za přidání duhové vlajky k obrázkům katolické ikony.

Článek

Marek Belka, levicový exposlanec a polský expremiér, to označil za „ostudu Polska před světem“. V roce 2019 poslanci EP vyzvali Evropskou komisi, aby odsoudila jakékoli veřejné projevy diskriminace gayů, lesbiček, bisexuálů a transgenderových osob v Polsku.

Žádnou zónu svobody posvěcenou Bruselem nepotřebujeme
Przemyslaw Czarnek, polský ministr vědy a vzdělávání

Vyzvali také polské úřady, aby odsoudily jejich diskriminaci, avšak apel se nesetkal s porozuměním. Intenzita projevů vůči nim se podle aktivistů za lidská práva od té doby dokonce vystupňovala. Zóny bez LGBT osob se staly součástí širšího kontextu diskriminace a útoků proti této komunitě v Polsku i stále častějšího odporu úřadů veřejné moci a politiků, včetně současného prezidenta Andrzeje Dudy a provládních médií.

Polsko jako jeden velký Krašnik

V řadě případů se především na jihovýchodě země na dveřích kaváren, restaurací či kin objevily nejen nápisy „Zákaz vstupu LBGT“, ale i hanlivé a oplzlé vzkazy určené hlavně gayům.

Polsko zakázalo francouzskému ministrovi navštívit „zóny bez LGBT”

Evropa

Usnesení europarlamentu vyvolalo v Polsku různé reakce. „Celý svět je pro toleranci, pouze naše současná neokonzervativní moc chce Polsko změnit na Krašnik,“ řekl v pátek Belka Radiu Zet.

Připomněl, že do tohoto města se 35 tisíci obyvateli, jež jeho samospráva jako první v Polsku vyhlásila za zónu bez LBGT, státní moc v pondělí nevpustila Clementa Beauna, francouzského ministra pro evropské záležitosti. Ten totiž na základě setkání ve Varšavě označil situaci komunity LBGT v Polsku za „znepokojivou“.

Polský soud osvobodil tři aktivistky v kauze madony s duhovou svatozáří

Evropa

„U nás jsou svobody na podstatně vyšší úrovni než v západní Evropě. Žádnou zónu svobody posvěcenou Bruselem nepotřebujeme,“ vzkázal europarlamentu Przemyslaw Czarnek, ministr vědy a vzdělávání.

PiS lpí na modelu tradiční rodiny

Tento politik, považovaný za stěžejního bojovníka vládního Práva a spravedlnosti proti LBGT, loni v televizi TVP vysvětloval vládní pohled. „Braňme své rodiny před tímto svinstvem a před touto zvráceností, takovým absolutně nemorálním chováním. Braňme se před ideologií LGBT a přestaňme poslouchat to idiotství o nějakých lidských právech, o nějaké rovnosti. Tito lidé nejsou rovni normálním lidem,“ prohlásil s tím, že definice rodiny nebo manželství není v kompetenci Evropské komise.

EU je zónou svobody sexuálních menšin, usnesl se Evropský parlament

Evropa

Vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) prosazuje tradiční obraz rodiny. Skládá se z otce, matky, dítěte či dětí. Marek Jędraszewski, krakovský arcibiskup, hovořil o „duhovém moru“.

Na žebříčku vydaném ILGA, lobbistickou organizací hájící LBGT, zůstává Polsko na poslední příčce mezi státy Evropské unie.

Reklama

Výběr článků

Načítám