Hlavní obsah

EU je zónou svobody sexuálních menšin, usnesl se Evropský parlament

– Brusel

Evropský parlament ve čtvrtek schválil rezoluci, která prohlašuje Evropskou unii za zónu svobody pro lidi s menšinovou sexuální orientací a identitou. Europoslanci tím kriticky zareagovali zejména na postup řady konzervativních polských obcí, které se naopak označují za zóny bez LGBT osob. Má jít jen o první krok.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Naše životy jsou stále v ohrožení, naše práva omezována, naše svoboda přiškrcována na příliš mnoha místech EU," prohlásila před hlasováním německá europoslankyně z frakce zelených Terry Reintkeová, která vede parlamentní skupinu pro práva leseb, gayů, bisexuálů a transgenderových osob (LGBT).

Lidé s menšinovou sexuální orientací, mezi něž se řadí i ona sama, mají podle Reintkeové problémy nejen v Polsku. Symbolickou deklaraci, kterou podpořila výrazná většina zákonodárců, předem odsoudil polský ministr spravedlnosti.

Je to jen začátek

Deklaraci, kterou podpořili vedle zelených i politici nejsilnějších parlamentních skupin, označila za "první krok" směrem ke zlepšení zákonů a jejich vynucování v unijních zemích. Text prohlášení mimo jiné vyzývá Evropskou komisi, aby se všemi prostředky snažila zaručit práva sexuálních menšin.

Polsko zakázalo francouzskému ministrovi navštívit „zóny bez LGBT”

Evropa

Někteří poslanci dali najevo, že ochrana práv LGBT osob podle nich není útokem na tradiční hodnoty či rodinu a neměla by společnost rozdělovat. "Tady nestojí jedna skupina lidí proti jiné. Je to o nás všech, abychom se posunuli kupředu společně. A toho nedosáhneme, pokud se na tolik lidí stále zapomíná," prohlásila maltská místopředsedkyně EP Roberta Metsolaová, která se sama označila za příznivkyni tradičních hodnot zároveň podporující práva menšin.

Polské zóny bez ideologie LGBT

Samosprávy nejméně stovky obcí a měst v Polsku v posledních dvou letech přijaly usnesení, v němž se prohlásily za "zóny bez ideologie LGBT". Stalo se tak pod vlivem politiky vládnoucí strany Právo a spravedlnost, která dlouhodobě vyzdvihuje boj proti hnutí za práva sexuálních menšin a hovoří o obraně tradiční rodiny a konzervativních hodnot vyznávaných v Polsku vlivnou katolickou církví.

Polský soud osvobodil tři aktivistky v kauze madony s duhovou svatozáří

Evropa

Proti europarlamentní deklaraci se v debatě předcházející hlasování ostře vyslovili europoslanci PiS. Kritika zazněla i od polských vládních politiků, mezi nimi ministra spravedlnosti a současně generálního prokurátora Zbigniewa Ziobra.

"Je vidět, že bruselské elity čím dál méně hledí na záruky zapsané ve smlouvách a chtějí Polsku za každou cenu vnutit levicovou a krajně liberální ideologickou agendu LGBT. Prosazují řešení, které fakticky diskriminuje obrovskou většinu Poláků, vzhledem k jejich přesvědčení," prohlásil v narážce na katolickou víru většiny krajanů Ziobro.

Reklama

Výběr článků

Načítám