Hlavní obsah

Polsko zakázalo francouzskému ministrovi navštívit „zóny bez LGBT”

– Varšava
Právo, pm

Ve více než sto městech a obcích, především na jihovýchodě Polska, kde žije okolo 12 milionů obyvatel, místní samosprávy v roce 2019 vyhlásily takzvané „zóny bez LGBT”. Tímto krokem chtěly dát najevo odmítnutí tolerance sexuálních menšin. V některých případech je to ale vyloženě diskriminující - na dveřích kaváren, restaurací, či kin lze spatřit nápis: „zákaz vstupu LGBT”. Francouzský ministr pro evropské záležitosti Clément Beaune se jedno z těchto městeček, Kraśnik, rozhodl navštívit.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Francouzský ministr pro evropské záležitosti Clément Beaune

Článek

Ministr Beaune požádal polskou stranu o umožnění návštěvy Kraśniku už při přípravě návštěvy. Jak uvedl jeho mluvčí, „polské úřady francouzského hosta oficiálně informovaly, že v současné epidemiologické situaci nejsou schopné organizačně zajistit jeho návštěvu v tomto městě”.

Francouzský ministr ale nezastíral, že skutečný důvod zamítnutí jeho požadavku, vidí jinde. Pro server L'Obs uvedl, že polská strana považovala nevhodné, aby do kontroverzního města zašel. Toto rozhodnutí Beaune tvrdě odsoudil.

Polský soud osvobodil tři aktivistky v kauze madony s duhovou svatozáří

Evropa

Chvíli zvažoval, zda Kraśnik navštíví i bez souhlasu polské vlády, ale s ohledem na vzájemné vztahy v EU se rozhodl stanovisko respektovat. Dodal, že návštěvu Kraśniku uskuteční v průběhu další cesty do Polska.

Beaune odmítl, že by přijel kohokoli poučovat, „ale na základě setkání ve Varšavě považuje stav práv komunity LGBT v Polsku za znepokojující”. V průběhu návštěvy v Polsku se setkal i s aktivistkami bojující za práva žen, včetně známé lídryně Marty Lermpartové, kterou neokonzervativní strana Právo a Spravedlnost (PiS) obvinila z organizování protestů proti zpřísnění zákonů o interrupci. Za to jí teď hrozí až osm roků vězení.

Polka musí přivést na svět zdeformované dítě, které po porodu zemře. Tak rozhodla vláda

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám