Hlavní obsah

Košice čelí humanitární katastrofě, tvrdí primátor

– Košice

Do Košic, druhého největšího slovenského města, míří evakuační vlaky a autobusy s uprchlíky z Ukrajiny ze sto kilometrů vzdálené slovensko-ukrajinské hranice. Primátor města Jaroslav Polaček varuje, že městu hrozí humanitární katastrofa.

Foto: Profimedia.cz

Primátor Košic Jaroslav Polaček

Článek

„Denně přijíždějí do Košic desítky autobusů a vlaků s uprchlíky z Ukrajiny a individuálně přijíždí další stovky Ukrajinců. Snažíme se o tyto lidi postarat, ale kapacitně to už nezvládáme,“ uvedl Polaček. „Stát neposkytl žádné své ubytovací kapacity. Je nefér, aby samospráva řešila tyto věci sama,“ dodal primátor.

Připustil, že pro většinu uprchlíků jsou Košice jen přestupní stanicí, ale město se o ně stejně musí postarat. U košického hlavního nádraží proto zřídilo hotspot, ale toto kontaktní pracoviště nemá dostatek dobrovolníků.

Kabinet premiéra Eduarda Hegera kritiku primátora odmítl s tím, že Polaček zbytečně šíří paniku a že stát pomoc uprchlíkům koordinuje. Ministr vnitra Roman Mikulec kritizoval primátorova slova o humanitární katastrofě. „Nevím o tom, že Košice mají nedostatek vody, jídla a ubytování. To mají na Ukrajině,“ řekl Mikulec.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám