Hlavní obsah

Korán je nebezpečnější než jaderné zbraně, řekl muž ve Stockholmu a svatou knihu muslimů zapálil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stockholm

Před největší mešitou ve Stockholmu ve středu muž roztrhal a spálil jeden výtisk koránu. Uspořádání akce policie povolila, setkání bylo svolané na první den muslimského svátku íd al-adhá, informovala agentura AP. Lednové spálení koránu vyvolalo hněv Ankary, která blokuje vstup Švédska do Severoatlantické aliance.

Foto: Profimedia.cz

Salwan Momika zapaluje korán

Článek

Svolavatelem akce byl Salwan Momika, který na svatou knihu muslimů položil slaninu, která patří mezi potraviny zakázané islámem. Z knihy pak několik stránek vytrhl a zapálil ji. Policie na místě zadržela jednoho muže, který se pokoušel po Momikovi házet kameny, uvedl švédský list Aftonbladet.

Protestu přihlížely zhruba dvě stovky lidí. Jeden z nich na svolavatele křičel, že „korán není v jeho rukách, ale v našich srdcích“.

Momika je uprchlíkem z Iráku, který ale má švédské občanství. V dřívějším rozhovoru pro Reuters uvedl, že se snaží prosadit zákaz koránu. Svatá kniha muslimů je podle něj ohrožením pro demokracii, etiku, lidské hodnoty, práva a práva žen. „Korán je nebezpečnější než jaderné zbraně. Je schopen ničit země a jejich společnosti, jako vidíme v islámských zemích,“ citovala Momiku stanice TV4.

Švédský soud: Policie měla demonstranty nechat spálit korán

Evropa

Švédská policie podle informací stejné stanice svolala do hlavního města posily, aby se situace nevyostřila. Středeční pálení koránu přitom povolila, protože nebylo takové povahy, aby si vyžádalo zrušení akce. „Je to legální, ale nevhodné,“ komentoval akci švédský premiér Ulf Kristersson.

Spálení koránu ve Stockholmu odsoudil turecký ministr zahraničí Hakan Fidan. „Je nepřijatelné, že tyto činy proti islámu jsou povoleny pod záminkou svobody slova,“ uvedl šéf turecké diplomacie. Podobné výhrady z Ankary zazněly i poté, co v lednu spálil ve Stockholmu korán jeden protiislámský aktivista. Tehdy turecký prezident Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že Turecko neratifikuje švédskou žádost o vstup do NATO, pokud tamní úřady budou dovolovat pálení koránu na veřejnosti.

Turecko společně s Maďarskem skutečně prozatím blokuje vstup Švédska do NATO. Ankara dlouhodobě viní Stockholm mimo jiné z toho, že dlouhodobě poskytuje útočiště disidentům, které Turecko označuje za teroristy kvůli jejich vazbě na Stranu kurdských pracujících (PKK).

Švédská vláda se snaží Turecko přesvědčit, aby ratifikaci vstupu do NATO schválilo. Kvůli tomu například prosadila protiteroristický zákon. Norma přitom ve Švédsku vyvolala obavy o svobodu slova a další základní práva, podle švédského ministra spravedlnosti Gunnara Strömmera ale svobodu slova neohrozí.

Uvolněte Švédsku cestu do NATO, vyzval Scholz Erdogana

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám