Hlavní obsah

Konflikt na Ukrajině není ve slepé uličce. Našich cílů dosáhneme, říká Kreml

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Konflikt na Ukrajině není „ve slepé uličce“, řekl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Reagoval tak na dřívější vyjádření náčelníka ukrajinského generálního štábu Valerije Zalužného o tom, že se armády obou zemí po více než 20  měsících konfliktu nachází v patové situaci.

Foto: Tass, Reuters

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov

Článek

Pozemní boje na ukrajinské frontě podle agentury AFP v poslední době zamrzly, a to i navzdory velké protiofenzivě, kterou ukrajinské síly zahájily na začátku letošního června. Ta dosud vedla k jen omezeným územním ziskům. Ruská armáda naopak v posledních týdnech přešla do protiútoku okolo měst Avdijivka v Doněcké oblasti a Kupjansk v Charkovské oblasti, ovšem také bez výraznějších zisků.

„Ne, konflikt není ve slepé uličce,“ uvedl mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Rusko podle něj „neúnavně pokračuje ve své speciální vojenské operaci“, jak Moskva oficiálně nazývá svou invazi na Ukrajinu započatou 24. února 2022. Peskov doplnil, že ruské jednotky budou pokračovat, dokud „nedosáhnou všech stanovených cílů“.

Je to jako útočit s luky a šípy, dejte nám F-16. Zalužného rozčílila kritika Západu

Evropa

Zalužnyj v příspěvku předtím napsal, že „válka nyní přechází do nové fáze: do toho, čemu ve vojenství říkáme ‚poziční‘ válka se statickými a vyčerpávajícími boji, jako tomu bylo v první světové válce“. Pravděpodobně podle něj nedojde k žádnému velkolepému průlomu.

Generál Zalužnyj také poznamenal, že ukrajinská armáda potřebuje získat zejména leteckou podporu. Jeho příspěvek měl podle analytiků západním spojencům Kyjeva, kteří se nyní soustředí na konflikt mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás, mimo jiné připomenout význam další podpory Ukrajině.

Zalužnyj: Válka přechází v poziční boje, Ukrajina potřebuje nové schopnosti

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám