Hlavní obsah

Ani náboj Ukrajině? Pellegrini to vidí trochu jinak

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský premiér Robert Fico (Směr-sociální demokracie) tento týden uvedl, že Slovensko už nebude dodávat Ukrajině žádné zbraně ani munici. Předseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas-sociální demokracie), jehož strana je součástí vládní koalice, však v pátek řekl, že zastavení vojenské pomoci se nebude týkat komerčních zakázek.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Předseda slovenského parlamentu Peter Pellegrini

Článek

Fico uvedl, že Slovensko chce Ukrajině pomáhat už jen humanitárně a civilně. Předseda Směru už v předvolební kampani opakoval, že je proti vojenské pomoci Ukrajině, a pokud se strana dostane k moci, na Ukrajinu už „nepošle ani jeden náboj“.

Pellegrini však říká, že zastavení vojenské pomoci se týká pouze dodávek zbraní a munice, které patřily slovenské armádě. Zakázky slovenských zbrojovek na komerční bázi by měly podle předsedy Hlasu pokračovat.

„Jsem přesvědčen, že i vláda bude razit politiku, že když si někdo u našich firem objedná nějaké systémy a za ně zaplatí a následně je někde použije nebo dál prodá, tak to je podpora slovenského průmyslu. Já osobně se budu zasazovat o to, aby slovenské továrny, které vyrábějí i vojenský materiál, ve výrobě pokračovaly a produkty prodávaly za komerční ceny,“ uvedl Pellegrini.

Fico okamžitě najel na proruskou notu

Zahraniční

Slovensko už vyrábí pro Ukrajinu 16 samohybných houfnic Zuzana 2. Projekt za více než 90 milionů eur (2,2 miliardy korun) financují společně Norsko, Dánsko a Německo.

Po ruské vojenské invazi na Ukrajinu darovalo Slovensko Kyjevu mimo jiné také systém protivzdušné obrany S-300 a stíhačky MiG-29.

Pokud padne Ukrajina, padneme všichni, řekl Pavel na setkání s velvyslanci. Ruského nepozval

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám