Hlavní obsah

Do NATO před červencovým summitem? Nemáte nic jisté, vzkázal Švédům Erdogan

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan ve středu zpochybnil možnost, že by se Švédsko stalo členem NATO nutně ještě před červencovým summitem aliance. Stockholm podle něj stále nedostatečně potírá „teroristické organizace“.

Foto: Ali Unal, ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

„Švédsko má jistá očekávání, ale to neznamená, že my (Turecko) je naplníme,“ prohlásil Erdogan podle listu Daily Sabah v narážce na fakt, že Ankara zatím odmítá ratifikovat vstup skandinávské země do NATO.

„Abychom tato očekávání naplnili, musí Švédsko především splnit svůj díl povinností,“ dodal turecký prezident.

Ankara viní Švédsko, že dlouhodobě poskytuje útočiště disidentům, jež turecká strana považuje za teroristy. Jde zejména o stoupence Strany kurdských pracujících (PKK), která je v Turecku zakázaná. Turecká vláda také opakovaně kritizuje, že Švédsko toleruje demonstrace, jichž se tito lidé účastní.

Švédsko požádalo o vstup do NATO společně s další dlouhá léta neutrální zemí Finskem poté, co Rusko loni v únoru zahájilo agresi proti Ukrajině. Zatímco Finsko už členem aliance je, Švédsko stále čeká na souhlas tureckého a maďarského parlamentu.

Summit NATO se uskuteční 11. a 12. července v litevské metropoli Vilniusu.

Švédsko vydá Turecku stoupence zakázané kurdské strany PKK

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám