Hlavní obsah

Kolektivní imunita u delty? Nedosažitelný mýtus, tvrdí oxfordský vakcinolog

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Dosažení kolektivní imunity proti koronaviru je kvůli nakažlivější variantě delta nemožné, řekl v úterý britským poslancům předseda oxfordské vakcinační skupiny Andre Pollard. Podle něj je stanovení jakékoliv hranice proočkovanosti, od které se už covid-19 nešíří, mýtus. Přesto doporučuje očkování k zamezení těžkému průběhu nemoci.

Foto: Henry Nicholls, Reuters

Očkování Brita před londýnským klubem Heaven

Článek

„Problémem tohoto viru je, že nejde o spalničky. Když je 95 procent lidí očkováno proti spalničkám, virus se přestane v populaci šířit,“ řekl Pollard nadstranické parlamentní skupině pro koronavirus. „Varianta delta bude stále infikovat lidi, kteří byli očkováni. A to znamená, že někdo dosud nenaočkovaný se s virem jednou setká. Nemáme nic, co by zcela zastavilo přenos,“ vysvětlil profesor.

I když stávající vakcíny velmi dobře chrání před vážným průběhem covidu i před úmrtím, nebrání ale tomu, aby se nakazil virem i člověk s ukončeným očkováním. A zatím není ani přesně jasné, jak často se to děje.

Data z nedávné studie React, kterou provedla londýnská Imperial College, naznačují, že u naočkovaných lidí mezi 18 a 64 lety je ve srovnání s nenaočkovanými o 49 procent menší riziko, že se nakazí. Očkovaní mají také výrazně menší pravděpodobnost, že se nakazí, když se setkají s člověkem, který má covid-19. U nich se to stává v 3,84 procenta, u nenaočkovaných je to 7,23 procenta.

Fauci: Varianta delta už je jiný virus

Amerika

Kolektivní imunita počítá s tím, že se při naočkování určitého procenta lidí nemoc přestane šířit, a ochráněn je tak i nenaočkovaný zbytek lidí. Hranice je různá, u většiny vysoce nakažlivých nemocí se počítá s 95 procenty naočkovaných. U covidu se napřed spekulovalo, že by mohla stačit 70procentní proočkovanost, jak se ale objevovaly nakažlivější varianty, nejprve britská alfa a pak indická delta, uvažovalo se o hranici 80, nebo dokonce 90 procent.

V Británii už bylo naočkováno 75 procent dospělé populace.

Pfizer a Moderna citelně zdražují vakcíny

Svět

Třetí dávku zpochybňuje

Pollard, který je také členem Společného výboru pro vakcinaci a imunizaci i podvýboru pro covid, přesto zpochybňuje, že by byla potřeba třetí, posilující dávka: „Posilující dávku bychom potřebovali ve chvíli, kdy bychom viděli nárůst v počtu hospitalizovaných nebo v další fázi umírajících mezi naočkovanými.“

I když množství protilátek klesá, imunitní systém člověka by si měl „pamatovat“ očkování po desetiletí a v případě nákazy nabídnout určitý stupeň ochrany: „V tuto chvíli není žádný důvod k panice. Nevidíme průlom v počtu vážných průběhů.“

Reklama

Výběr článků

Načítám