Hlavní obsah

Fauci: Varianta delta už je jiný virus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Ředitel amerického Národního institutu pro alergie a infekční nemoci Anthony Fauci, který v USA vede boj proti koronaviru, varoval, že vysoce nakažlivá indická varianta delta už představuje jiný virus, než jakým byl původní kmen koronaviru SARS-CoV-2. Navíc by se podle něj mohla kvůli rychlému šíření nové vlny pandemie objevit ještě nebezpečnější mutace.

Foto: Reuters

Hlavní zdravotnický poradce amerického prezidenta Anthony Fauci

Článek

„Zhoršuje se to,“ varoval Fauci v rozhovoru pro vydavatelství McClatchy. „Když se podíváte na to, jak zrychluje průměrný denní počet nákaz za týden, tak vidíte, že stoupá velmi prudce,“ řekl Fauci. Podle něj USA budou brzy evidovat mezi 100 000 a 200 000 případů nové nákazy za den.

„Vzpomeňte si, že před pár měsíci jsme tu měli za den 10 000 případů,“ dodal Fauci. Za méně než měsíc se denní počet nových případů zpětinásobil a v půlce týdne v USA poprvé po půl roce jejich počet za den podle agentury Reuters překročil 100 000. Počet je vyšší než loni v létě.

Florida láme smutné rekordy. Vir kosí i mladé

Amerika

Důvodem je rychlé šíření nakažlivější indické varianty delta a jejích subvariant, která je podle amerického Střediska pro kontrolu a prevenci chorob (CDC) odpovědná za 93 procent nových nákaz.

Fauci zdůraznil, že země bojuje s „odlišným virem“, než byl původní kmen SARS-CoV-2. Indická mutace delta je totiž mnohem nakažlivější, než byla britská mutace alfa, a i ta byla nakažlivější než původní kmen.

Expert vyzval k očkování nenaočkovaných

„Kvůli vyšší přenositelnosti i proto, že máme 93 milionů lidí v zemi, kteří mají možnost být očkováni, ale nebyli, tu máte velké množství ohrožených lidí,“ upozornil Fauci. „Lidé, kteří se nenechali očkovat, si myslí, že je to jenom o nich. Ale není. Je to také o všech ostatních,“ prohlásil.

Nově nakažených je v USA nejvíc za pět měsíců, přes 80 000

Amerika

Dodal, že i kdyby všichni tito lidé vakcínu dostali, „neprojeví se to dříve než mezi půlkou a koncem srpna“, protože vakcína plně chrání až dva týdny po podání druhé dávky. Ani naočkování většiny populace však úplně šíření viru nezastaví, protože i očkovaní jej mohou mít v těle a přenášet.

Není známo, kolik očkovaných se nakazí

Otázkou totiž je, kolik očkovaných se doopravdy nakazí. CDC totiž evidují jen případy, kdy nákaza u očkovaných vede k vážnému průběhu, hospitalizaci, a případně k smrti nakaženého. Chybějí ale data, kolik očkovaných se nakazilo a mělo jen mírný průběh nebo se u nich neprojevily symptomy.

Delta je jedním z nejnakažlivějších respiračních virů, varují v USA

Amerika

Hrozí ještě nebezpečnější mutace

Přesto je Fauci pro rychlé očkování, protože se obává, že v době rychlého šíření by mohl virus dále zmutovat v ještě smrtelnější kmen.

„Jestliže nerozdrtíme epidemii tak, že bude naprostá většina populace očkována, pak bude nákaza dál doutnat přes podzim do zimy. A to poskytne viru dostatečnou šanci, aby se objevila varianta, která bude horší,“ uvedl Fauci s tím, že taková varianta by mohla vytlačit i deltu.

„Upřímně řečeno máme velké štěstí, že vakcíny, které teď máme, si vedou dobře proti stávajícím variantám, zvlášť v ochraně před těžkým průběhem nemoci,“ řekl Fauci s tím, že by to u další varianty už nemuselo platit.

Server CNBC upozornil, že v tom případě by lidé mohli dostávat třetí posilující dávku vakcíny, i když se k její potřebnosti zatím stavěli američtí regulátoři i Světová zdravotnická organizace rezervovaně. Třetí dávku ale už začali distribuovat v Izraeli, Německu a Francii.

Šéf evropských imunologů: Lidé mají protilátky i 17 let po SARS, třetí dávka není nutná

Evropa

Vrátit se mohou i protiepidemická opatření. Na konci července už CDC doporučila, aby i očkovaní nosili roušky ve vnitřních prostorách v okresech, kde je vysoké riziko přenosu nákazy. Roušky by mohly pomoci, aby očkovaní, kteří se nakazí, nákazu dál nešířili. Stejně tak by se mohla vrátit omezení pro shromažďování a doporučený dvoumetrový odstup.

Reklama

Výběr článků

Načítám