Hlavní obsah

Knokaut pro AfD: Vyloučila ji její europarlamentní frakce

Strana Alternativa pro Německo (AfD) už není členem europarlamentní frakce Identita a demokracie (ID). Důvodem jsou skandály týkající se volebního lídra AfD Maximiliana Kraha, kvůli nimž ID stranu vyloučila, což je jen dva týdny před volbami do Evropského parlamentu považováno za knokaut.

Foto: Reuters

Maximilian Krah byl volebním lídrem strany Alternativa pro Německo (AfD) ve volbách do Evropského parlamentu

Článek

Europoslanci AfD se ve čtvrtek pokoušeli neúspěšně vyloučení celé strany zabránit tím, že vedení ID navrhli vyškrtnout z frakce jen Kraha.

Návrh na vyloučení celé europoslanecké delegace podal šéf frakce Marco Zanni. Pro odluku hlasovali podle německých médií mimo jiné italská Liga, ze které je i Zanni, česká Svoboda a přímá demokracie (SPD), francouzské Národní sdružení (RN) Marine Le Penové nebo belgický Vlámský zájem.

Zanni v návrhu uvedl, že Krahovy aféry, a tím i všichni europoslanci AfD, poškozují soudržnost a pověst frakce. Kraha dohnaly kauzy týkající se podezření z přijímání úplatků za ruskou propagandu a také případ jeho asistenta, který je podezřelý ze špionáže pro Čínu. Pobouření vyvolal i Krahův novinový rozhovor, ve kterém zlehčoval zločiny nacistických jednotek SS. Kauza s možnými úplatky od proruské sítě se týká i dvojky eurokandidátky AfD a spolkového poslance Petra Bystroně.

Poslance Bystroně z německé AfD zbavili imunity v kauze možných úplatků

Evropa

Vyloučení AfD z ID je na unijní úrovni vnímáno jako symbolický krok, protože Evropský parlament se znovu sejde až po červnových volbách. Rozhodnutí by podle některých komentátorů mohlo zároveň znamenat, že frakce ID po volbách neposílí tolik, jak se očekává.

Pro samotnou AfD je ale verdikt těžkou ranou, protože pravicově populistická strana tak přichází jen dva týdny před volbami do Evropského parlamentu o své obvyklé zahraniční spojence. Televize Welt to v komentáři označila dokonce za knokaut.

Lídr eurokandidátky AfD se stahuje z kampaně a končí ve vedení strany

Volby
Související témata:
Identita a demokracie (ID)

Související články

Výběr článků

Načítám