Hlavní obsah

Lídr eurokandidátky AfD se stahuje z kampaně a končí ve vedení strany

Aktualizováno

Zhruba dva týdny před volbami do Evropského parlamentu se vedení strany Alternativa pro Německo (AfD) rozchází s lídrem kandidátky Maximilianem Krahem. Nebude vystupovat v kampani a končí v předsednictvu této strany, oznámil na sociální síti X. Kampaň do eurovoleb pozastavil také Petr Bystroň, dvojka kandidátky AfD.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Maximilian Krah

Článek

„Člověk nemůže nikdy klesnout hlouběji než do rukou božích. Beru na vědomí, že má věcná a rozdílná prohlášení jsou zneužívána jako záminka k poškození naší strany. Poslední věc, kterou v tuto chvíli potřebujeme, je debata o mně. AfD musí zachovat jednotu. Z tohoto důvodu se s okamžitou platností zdržím dalších vystoupení v kampani a rezignuji na funkci člena spolkové výkonné rady,“ napsal na síti X.

Krah se potýká s aférou kvůli podezření z úplatků, ve které je zapletena také dvojka eurokandidátky AfD, spolkový poslanec českého původu Petr Bystroň.

Kraha poškodil rovněž případ jeho dlouholetého spolupracovníka, který je podezřelý ze špionáže pro Čínu.

Poslance Bystroně z německé AfD zbavili imunity v kauze možných úplatků

Evropa

Další problémy si Krah vyrobil v podobě kontroverzních výroků o SS, píše web týdeníku Focus. V italském deníku La Repubblica uvedl, že ne všichni členové SS byli zločinci.

„Nikdy neřeknu, že každý, kdo nosil uniformu SS, byl automaticky zločinec,“ řekl Krah novinám. Na otázku, zda jsou příslušníci SS válečnými zločinci, odpověděl: „Určitě existovalo vysoké procento zločinců, ale ne všichni byli zločinci.“

Jednotky SS byly nasazovány do běžných vojenských úkolů na frontě (často jako elitní jednotky), vykonávaly stráž v koncentračních táborech a po celou dobu své existence byli jejich členové také osobní stráží Adolfa Hitlera. Po skončení války, během procesu v Norimberku byly Waffen SS prohlášeny za zločineckou organizaci.

Policie zadržela Němce, který předával Číně informace z europarlamentu

Evropa

Sérii kontroverzí zakončil Krah sporem s francouzskou pravicovou stranou Rassemblement National.

V tuto chvíli není jasné, co se stane s předvolební kampaní AfD. Dvojka evropské kandidátky Petr Bystroň se také stáhl z kampaně kvůli vyšetřování státního zastupitelství, připomíná deník Bild. Svůj krok vysvětlil rodinnými důvody.

Německá kontrarozvědka může AfD sledovat a vést ji jako podezřelou z extremismu, rozhodl soud

Evropa

Související články

Výběr článků

Načítám