Hlavní obsah

Klíčový nástroj k poražení Ruska. Pobaltí chválí českou muniční akci pro Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Estonská premiérka Kaja Kallasová, estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna a parlamentní tajemník lotyšského ministerstva zahraničních věcí Reinis Brusbārdis pro Novinky uvedli, že česká iniciativa, díky níž se na Ukrajinu dostanu až 800 tisíc dělostřeleckých granátů, je důležitým nástrojem k poražení Ruské federace v její válce proti Rusku. Vysoce postavení představitelé nešetřili superlativy a Lotyšsko Novinkám potvrdilo, že se iniciativy zúčastní.

Foto: Profimedia.cz

Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna (uprostřed), estonská premiérka Kaja Kallasová (vpravo) a ministr pro regionální záležitosti Madis Kallas (vlevo)

Článek

„Ukrajina potřebuje především zbraně a munici. Je důležité ji (munici) hledat i mimo EU na světovém trhu, tak jako to udělali Češi. To je důležitá iniciativa a Estonsko ji vítá,“ prohlásila exkluzivně pro Novinky Kallasová. Neuvedla však, zda se iniciativy Estonsko zúčastní či nikoli.

Podobně se vyjádřil i tajemník lotyšské diplomacie Brusbārdis, který iniciativu prezidenta Petra Pavla označil za „klíčovou schopnost k poražení Ruska“. „Musíme udělat všechno pro to, abychom Ukrajinu podpořili,“ uvedl Brusbārdis, který Novinkám dále řekl, že se Lotyšsko zúčastní české iniciativy. Na kolik dělostřeleckých granátů ale tato pobaltská země poskytne finance, neupřesnil.

Foto: Lotyšské ministerstvo zahraničních věcí

Parlamentní tajemník lotyšského ministerstva zahraničních věcí Reinis Brusbārdis

Superlativy nešetřil ani šéf estonské diplomacie Tsahkna, podle něhož jde o zásadní pomoc ve chvíli, kdy Ukrajině dochází munice. „Na pomoc Ukrajině musíme jednat hned. Nemáme času nazbyt. Jako to udělali Češi. Tato iniciativa je zásadní,“ řekl Novinkám Tsahkna.

Evropa nepochopila závažnost války na Ukrajině, burcuje finský ministr obrany

Válka na Ukrajině

Estonský ministr zahraničí dále připomněl, že Estonsko na pomoc Ukrajině každoročně v příštích čtyřech letech vydá 0,25 procent HDP. „Vyzýváme všechny ostatní země podporující Ukrajinu, aby se zavázaly k podobnému kroku,“ uzavřel.

Česká iniciativa

Prezident Petr Pavel na Mnichovské bezpečnostní konferenci prohlásil, že se České republice podařilo po světě najít až 800 tisíc kusů dělostřelecké munice, která by se na Ukrajinu mohla dostat v řádu týdnů.

„Identifikovali jsme půl milionu kusů munice ráže 155 milimetrů a tři sta tisíc kusů munice ráže 122 milimetrů,“ řekl Pavel. List Politico na počátku února informoval o tom, že Česko se zajímá o munici od zbrojních firem například v Jižní Koreji, Turecku či Jihoafrické republice.

V současné době se společnými silami podařilo vybrat peníze na 300 tisíc kusů munice, uvedl v pátek premiér Petr Fiala (ODS).

„Zatím se nám podařilo vybrat dostatek peněz na nákup první dodávky 300 000 dělostřeleckých granátů,“ uvedl v pátek premiér na sociální síti X s tím, že pomoc nekončí a cílem české iniciativy „je daleko víc“.

Pavel: Peníze na munici pro Ukrajinu jsou kompletní

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám