Hlavní obsah

Klaus se sešel s Ficem. Dobré vztahy našich zemí jsou vytknuty před závorku, hašteření je nesmí narušit, řekl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý český prezident Václav Klaus se v pondělí v Bratislavě sešel se slovenským premiérem Robertem Ficem (Směr). V prohlášení pak uvedl, že česko-slovenské vztahy nesmějí být poškozeny žádnou konkrétní politickou reprezentací.

Exprezident Václav Klaus se sešel s Robertem Ficem v BratislavěVideo: Facebook/Robert Fico

 
Článek

Klaus uvedl, že dobré vztahy mezi Českem a Slovenskem jsou „vytknuty před závorku“. „Jakékoli hašteření konkrétních politických seskupení v té či oné chvíli tyto vztahy nesmí narušit,“ konstatoval Klaus.

Český exprezident reagoval na zrušení společných jednání slovenské a české vlády, s nímž přišla česká strana. Schůzka s Ficem v Bratislavě ale podle něj byla naplánovaná už dřív.

„Plánovali jsme to už dlouhou dobu, a tedy ta náhodnost té aktuality, která se vyhrotila minulý týden, opravdu nebyla plánována,“ řekl exprezident.

Foto: Úřad vlády SR, ČTK

Zleva bývalý český prezident Václav Klaus a slovenský premiér Robert Fico na tiskové konferenci po setkání

Politolog: Ficova vláda otáčí kormidlo zahraniční politiky

Evropa

Klaus uvedl, že prý dostává desítky vzkazů od občanů České republiky, aby na Slovensku řekl, že žádné přerušení česko-slovenských vztahů nehrozí. „Naopak máme samozřejmě zájem, aby pokračovaly v plném rozsahu tak jako v minulosti. Říkám to zcela autoritativně a s naprostou jistotou,“ dodal Klaus.

Poznamenal, že se k této otázce může vyjádřit také z hlediska toho, že byl více než tři desetiletí v centru česko-slovenských vztahů a zasloužil se o „klidné, přátelské a mírumilovné a celým světem dávané za příklad rozdělení Československa“.

Tiskový odbor úřadu slovenského premiéra dopředu avizoval, že během vystoupení nebude prostor pro dotazy novinářů.

Fico během prohlášení zdůraznil, že vztahy mezi Českou republikou a Slovenskem jsou pro něj natolik vzácné a cenné, že nevidí žádný důvod je zatěžovat rozdílnými názory na události, které se často ani nedotýkají společného slovensko-českého života.

„Náš rozhovor vycházel z přesvědčení, že politici přicházejí a odcházejí, ale národy zůstávají. Tak to určitě vnímají také občané Slovenské republiky,“ řekl Fico.

Setkání s Lavrovem

Česká vláda minulý týden ve středu rozhodla, že zruší mezivládní jednání se slovenským kabinetem Roberta Fica, a to v reakci na smířlivou rétoriku Ficovy vlády směrem k Rusku.

Víkend před tím se setkal slovenský minstr zahraničí Juraj Blanár se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem v turecké Antalyi. Fico se už dříve nechal například slyšet, že válka na Ukrajině začala už v roce 2014 „řáděním ukrajinských neonacistů“. Minulý týden - už po českém kroku - zase šéf slovenské koaliční SNS Andrej Danko uvedl, že Rusko na Ukrajině není agresor, ale pouze hájí své zájmy.

Zrušení mezivládních konzultací je symbolické gesto. Tato jednání byla výrazem nadstandardních vztahů obou zemí.

Foto: Úřad vlády SR, ČTK

Bývalý český prezident Václav Klaus a slovenský premiér Robert Fico

České vládě došla trpělivost s Ficem. Ruší společná jednání

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám