Hlavní obsah

České vládě došla trpělivost s Ficem. Ruší společná jednání

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda premiéra Petra Fialy (ODS) na svém středečním jednání rozhodla, že zruší mezivládní jednání se slovenským kabinetem Roberta Fica. Činí tak v reakci na smířlivou rétoriku Ficovy vlády směrem k Rusku. „Nepovažujeme to teď za vhodné. Některé aktivity považujeme za problematické,“ zdůvodnil krok Fiala.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Briefing premiéra Petra Fialy (ODS).

Článek

„Domluvili jsme se, že nepovažujeme za vhodné, abychom uskutečnili v příštích týdnech či měsících mezivládní konzultace s vládou Slovenské republiky, jak jsme o nich uvažovali. Jsme přesvědčeni, že to nyní není potřeba,“ oznámil po jednání kabinetu premiér Petr Fiala s tím, že již česká strana o kroku informovala slovenskou stranu.

Česko pojí se Slovenskem dlouhodobě úzké vztahy. Společná jednání vlády mají tuto blízkost deklarovat. „Dobře jsme si vědomi úzkých vazeb mezi českou a slovenskou společností. Budeme ve spolupráci pokračovat, máme zájem rozvíjet vztahy a projekty,“ připomněl Fiala.

„Není ale možné zastírat, že existují výrazné rozdíly v názorech na některá zahraničně-politická témata. Jsou zde aktivity, které my považujeme za problematické,“ zdůvodnil krok premiér.

Visegrádská 2+2. Premiéři hledali shodu, Rusko je rozděluje

Domácí

Vláda považuje za jeden z důvodů pro zrušení mezivládního jednání například sobotní setkání slovenského minstra zahraničí Juraje Blanára se svým ruským protějškem Sergejem Lavrovem v turecké Antalyi.

„Se Slovenskem nás spojuje nejen společná historie, ale nepřeberné množství kulturních, osobních kontaktů. Přejeme si tedy mít dobré vztahy nejen mezi sebou navzájem, ale i na politické úrovni. Rozdíly v pohledech na zásadní zahraničně-politická témata nás ale nemohou nechat úplně chladnými,“ dodal ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti), který se o setkání Blanára s Lavrovem dozvěděl během pracovní cesty po Indopacifiku.

„Naši partneři na druhé straně zeměkoule rozumí tomu, že bezpečnost Evropy ovlivňuje celého světa, proto mě mrzí, že kolegové na Slovensku to nevidí úplně stejně. Přátelé k sobě mají být upřímní a umí si sdělit i nepříjemné věci. Pokud se Slovensko snaží o diplomacii na obě strany, tak zkušenosti velí, že většinou zůstanete jen na jedné straně,“ dodal Lipavský.

Podle Fialy i Lipavského by měla spolupráce pokračovat na pracovní úrovni, setkávat by se měli i ministři.

O tom, že by se vztahy mohly v návaznosti na vítězství Roberta Fica a jeho strany Směr ochlazovat kvůli rozdílným pohledům na válku na Ukrajině, již rozpoutalo před dvěma lety Rusko, se již nějakou dobu spekulovalo. Právě tehdy se začal pohled Česka a Slovenska na pomoc Ukrajině a válku způsobenou Ruskem rozcházet.

Ficova vláda zastavila vojenskou pomoc Kyjevu ze státních zásob, Fico opakovaně kritizoval západní země kvůli jejich postoji ke konfliktu na Ukrajině a Evropskou unii za to, že nepředstavila mírový plán.

Doposud proběhlo osm mezivládních jednání se Slovenskem. Česko takto jedná třeba i s Polskem, Ukrajinou či Izraelem.

Fico: Ukrajina není suverénní stát a její vstup do NATO nepodpořím

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám