Hlavní obsah

Politolog: Ficova vláda otáčí kormidlo zahraniční politiky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako pochopitelný krok vnímá rozhodnutí českého kabinetu zrušit společné jednání slovenské a české vlády slovenský politolog Grigorij Mesežnikov. „Slovenská vláda v posledních několika týdnech postupně a dost rozhodně otáčela kormidlo slovenské zahraniční politiky,“ řekl Novinkám.

Foto: Facebook Roberta Fica

Robert Fico

Článek

Politolog upozornil, že stávající slovenský premiér Robert Fico (Směr) před volbami i po nich prezentoval své alternativní představy k dosavadnímu kurzu slovenské politiky, nyní už ale nezůstává jen u slov.

„Setkání ministra zahraničí Juraje Blanára s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem už byl konkrétní krok, kterým slovenská vláda dala jasně najevo, že se neztotožňuje s postojem našich spojenců. A Česká republika je naším nejbližším spojencem po každé stránce,“ uvedl politolog.

Co se vzájemných vztahů obou zemí týká, je Mesežnikov mírný optimista, protože jsou velmi silné. „Pouze zrušení tradice společného zasedání vlád by naše vztahy až tak moc v jiných oblastech narušit nemělo,“ konstatoval politolog.

Rusko chce obnovit vztahy se Slovenskem, Blanár jednal s Lavrovem

Válka na Ukrajině
Foto: Archiv Grigorije Mesežnikova, Bez zdroje

Politolog Grigorij Mesežnikov

Hrozí izolace

Pokračování současné politiky slovenské vlády povede podle Mesežnikova k tomu, že Slovensko bude zůstávat stranou při různých multilaterálních formátech spolupráce v různých oblastech.

„Slovenského ministra zahraničních věcí a obrany nepozvali společně s Maďarskem na telekonferenci. To je signál, že Slovensko začínají vynechávat a spojenci nám přestávají důvěřovat v oblasti výměny informací. Tato nedůvěra bude zesilovat,“ dodal politolog.

Mesežnikov v této souvislosti upozornil, že náměstkem ředitele Slovenské informační služby (SIS) byl jmenován Pavol Gašpar. Byl zároveň pověřen výkonem práv ředitele SIS, protože prezidentka Zuzana Čaputová zatím odložila jmenování Gašpara do čela tajné služby, kam ho navrhla vláda.

Pavol Gašpar je syn bývalého policejního prezidenta a stíhaného poslance vládní strany Směr-sociální demokracie (Směr-SD) Tibora Gašpara.

„Je to taková osoba, která by neměla ani pracovat v SIS, natož být jejím ředitelem,“ upozornil Mesežnikov.

Izolace v praxi, Slovensko a Maďarsko nepozvali na telekonferenci o Ukrajině

Evropa

Slovenský premiér Robert Fico na sebe upozornil u příležitosti druhého výročí ruské agrese na Ukrajině, kdy v projevu uvedl, že válka začala už v roce 2014 „řáděním ukrajinských neonacistů“. Zároveň obvinil Evropskou unii, že na Ukrajině podporuje vzájemné zabíjení Slovanů a falešně démonizuje ruského prezidenta Vladimíra Putina.

Do mozaiky, jež dokládá nový kurz slovenské vlády, zapadá také setkání slovenského ministra zahraničí Juraje Blanára s ruským protějškem Sergejem Lavrovem v turecké Antalyi nebo výrok předsedy vládní SNS a místopředsedy slovenského parlamentu Andreje Danka, že Rusko není na Ukrajině agresorem, ale pouze hájí své zájmy.

Danko: Rusko není na Ukrajině agresor

Evropa

Poslušný slouha

Šéf třetí koaliční strany Peter Pellegrini (Hlas) se silných výroků zdržuje, což může souviset s jeho kandidaturou na prezidenta, v níž je považován za favorita. První kolo voleb je na programu v březnu. Hlavním vyzyvatelem Pellegriniho bude exministr zahraničí Ivan Korčok, přímé konfrontaci s ním se šéf Hlasu vyhýbá.

„Pellegrini se obává svých voličů. To se stalo i v loňských parlamentních volbách, že na otázky odpovídal vyhýbavě, protože jeho voličský elektorát je složený z různých názorových skupin,“ uvedl Mesežnikov.

Co se týče obratu v zahraniční politice, tak podle politologa Pellegrini brání Fica před kritikou spojenců i domácí opozice. „Takový bude i prezident. Jako poslušný slouha Roberta Fica,“ uvedl Mesežnikov.

Podle průzkumů veřejného mínění však podpora Směru a Hlasu u voličů neklesá. „Jejich voliči jsou částečně v takovém euforickém stavu, že konečně jsou strany, které volili, u moci. Dopad sociální politiky této vlády se však bude projevovat až v budoucnu. V případě slibů vládní koalice na snížení cen probíhá přesně opačný proces a ceny stoupají. Toto může přispět k tomu, že voliči Směru a Hlasu postupně vystřízliví,“ dodal Mesežnikov.

České vládě došla trpělivost s Ficem. Ruší společná jednání

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám