Hlavní obsah

Kdyby Putin věděl, co bude, nezaútočil by. Na země NATO si nedovolí, míní Duda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by byl ruský prezident Vladimir Putin věděl, co jeho armádu čeká na Ukrajině, určitě by na ni nezaútočil, je přesvědčen polský prezident Andrzej Duda. „Beru v úvahu tento dramatický příklad a nevěřím, že by Rusko vůbec napadlo zaútočit na kteroukoli z členských zemí NATO,“ prohlásil Duda v rozhovoru pro deník Fakt.

Foto: Kuba Stezycki, Reuters

Polský prezident Andrzej Duda

Článek

„Neútočí se na silné, ale na slabé, které lze snadno porazit. Kdyby byl Putin věděl, že v únoru 2022 neovládne Ukrajinu vzápětí po útoku, že to nebude blitzkrieg, ale natahující se válka, která přinese Rusku obrovské lidské, morální i finanční ztráty, nezaútočil by na ni,“ řekl Duda.

Polský prezident je přesvědčený, že Moskva nyní rozhodně nenapadne žádnou členskou zemi Severoatlantické aliance.

„Zaprvé NATO představuje obrovskou sílu, s níž se Rusko nemůže srovnávat, a zadruhé Aliance dokáže okamžitě bránit svého člena. Účinněji, než to na začátku dělala Ukrajina,“ prohlásil polský prezident.

Ukrajinci nejsou schopni vést úspěšnou protiofenzivu. Mají málo zbraní, tvrdí Duda

Válka na Ukrajině

Duda rovněž vyjádřil přesvědčení, že Polsko potřebuje armádu složenou minimálně z 250 až 300 tisíc vojáků (podle údajů NATO měla polská armáda v roce 2023 přes 124 tisíc profesionálních vojáků). Vybaveni by také měli být tou nejmodernější technikou - Polsko v letošním roce na obranu vyčlenilo čtyři procenta HDP. To je obrovské množství peněz, které si téměř nelze představit, řekl Duda.

„Mám dvě zdravé ruce“

Na otázku Faktu, co bude dělat po skončení druhého funkčního období v roce 2025, Duda uvedl, že příští rok mu bude 53 let a v úvahu připadá několik věcí.

„Před nástupem do prezidentského paláce jsem působil například jako pedagog na Právnické fakultě Jagellonské univerzity v Krakově, vykonával jsem i právnickou praxi. Mám ale dvě zdravé ruce, dokážu pracovat. Pokud bude třeba, můžu dělat i fyzicky, nebude to pro mě žádný problém,“ nechal se slyšet polský prezident.

Polsko posiluje obranu na hranicích s Ruskem a Běloruskem

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám