Hlavní obsah

Ukrajinci nejsou schopni vést úspěšnou protiofenzivu. Mají málo zbraní, tvrdí Duda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ukrajinská armáda podle polského prezidenta Andrzeje Dudy nemá dostatek zbraní k tomu, aby její nynější protiofenziva byla úspěšná a vedla k zisku převahy nad ruskými silami. Ukrajinci potřebují větší vojenskou pomoc ze Západu.

Foto: Alina Smutko, Reuters
Článek

Duda to řekl v rozhovoru pro list The Washington Post, když odpovídal na otázku, zda by jeho země dokázala vést operaci bez zbraní dalekého dosahu a bez letectva – protože jak redaktor dodal – „to je to, k čemu dnes Ukrajince nutíme“.

„Ukrajina byla a dodnes je zásobována prostředky dalekonosného dělostřelectva. Dalo by se dokonce říci, že Ukrajina dnes vykazuje mnohem modernější vojenské schopnosti než Rusko,“ řekl Duda.

Otázka ale podle něj zní, zda má Ukrajina dostatek zbraní, aby změnila poměr sil a získala převahu. „Odpověď je, že pravděpodobně ne. Pravděpodobně nemají dostatek zbraní. A na základě faktů víme, že v současné době nejsou schopni uskutečnit rozhodnou protiofenzivu proti ruské armádě,“ řekl. „Stručně řečeno, potřebují více vojenské pomoci,“ dodal.

Slyšíte to atomové ticho? To si na Moskvu došlápl Peking

Válka na Ukrajině

Že by se ruský prezident Vladimir Putin uchýlil k použití jaderných zbraní, se Duda podle svých slov neobává. „Věřím, že jaderný arzenál v Rusku je pod kolektivní kontrolou mnoha lidí. Že to není jen na výhradním uvážení Putina, a že k rozhodnutí je tedy zapotřebí více než jedné osoby,“ uvedl polský prezident.

Mnohem více jej prý znepokojují možné problémy kolem ukrajinských jaderných elektráren. „Pravděpodobnější je, že by se mohlo stát něco, co by vypadalo jako jaderná havárie. Hrozba výbuchu (v atomové elektrárně) je mnohem větší než to, že by někdo použil jadernou zbraň,“ prohlásil Duda.

„Populistický lídr“

„Nezapomeňte, že mluvíte s někým, kdo zažil výbuch v Černobylu v roce 1986, kdy atomová elektrárna explodovala v jejich vlastních rukou, když byla pod ruskou kontrolou,“ dodal 51letý Duda, kterého redaktor označil za „jednoho z populistických lídrů v Evropě“.

Polský prezident se neobává, že by se snížila americká podpora Ukrajině, jestliže by volby v USA v příštím roce vyhráli republikáni. „Nepochybuji, že Spojené státy velmi dobře chápou hrozbu, kterou představuje ruský imperialismus. A že také chápou, jak je důležité zajistit, aby demokracie ze střední Evropy nezmizela. Každý ví, že tam, kde je Rusko, není demokracie,“ zdůraznil Duda v rozhovoru pro The Washington Post, který trval asi hodinu.

Ukrajina kvůli sílící ruské ofenzivě evakuuje 37 obcí v Charkovské oblasti

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám