Hlavní obsah

Polsko posiluje obranu na hranicích s Ruskem a Běloruskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polsko v reakci na riziko možného ruského útoku urychleně posiluje svou obranu na hranicích s Ruskem a Běloruskem. Buduje opevnění, kryty a rozmísťuje kovové protitankové zábrany, tzv. ježky, uvedl v pondělí polský list Rzeczpospolita.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Je to součást naší obranné a odstrašovací strategie,“ uvedlo k posilování hranic s Běloruskem a Ruskem polské ministerstvo obrany, na které odkazuje list Rzeczpospolita.

Náměstek polského resortu obrany Cezary Tomczyk uvedl, že se toho „děje hodně“, ale že kvůli bezpečnosti státu nemůže ohledně posilování hranic odhalit více detailů.

„Vzhledem k tomu, že některá opatření mají vojenské zaměření, působí zde společně s příslušníky pohraniční stráže i tisíce polských vojáků,“ uvedl dále Tomczyk pro web Polsat.tv.

Představitel polské armády rovněž varoval před zvýšenými leteckými aktivitami v blízkosti polského vzdušného prostoru na východě země. Uvedl však také, že v současnosti je Polsko bezpečnou zemí.

Poláci poslali do vzduchu bojové letouny. Kvůli masivnímu ruskému ostřelování ukrajinských měst

Válka na Ukrajině

Polská agentura pro leteckou navigaci zase vydala výstrahu platnou od 5. února do 5. května 2024, která obsahuje doporučení pro piloty civilního letectví, píše server Dziennikwschodni.pl s tím, že v oznámení agentura varuje, že může dojít k „neplánovaným vojenským akcím souvisejícím se zajištěním bezpečnosti státu“.

Upozornění bylo vydáno těsně poté, co na polovině polského území nepochopitelně vypadl signál satelitní navigace GPS, což vystavilo zejména letecký provoz extrémnímu riziku.

List s odvoláním na informace z Estonska uvádí, že za rušením signálů GPS v Polsku stojí Rusko, což mělo souviset s válkou na Ukrajině. Mělo být použito zařízení umístěné v Kaliningradu, hlavním městě Kaliningradské oblasti, ruské enklávy na pobřeží Baltského moře, uvedl Dziennikwschodni.pl.

Polsko má 200 km dlouhou hranici s Ruskem a více než 400 km dlouhou hranici s Běloruskem.

Polská armáda svolává k odvodovým komisím čtvrt milionu mužů a žen

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám