Hlavní obsah

Kdy nastoupí nová polská vláda? Rychle to zřejmě nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polská strana Právo a spravedlnost (PiS) může u moci zůstat další měsíc nebo dva, upozorňovali s poukazem na roli prezidenta Andrzeje Dudy představitelé dosud opozičních uskupení už krátce po vyhlášení výsledků parlamentních voleb, v nichž dohromady v Sejmu získali výraznou většinu. Tři týdny poté se zdá, že se obavy Občanské koalice, Třetí cesty a Nové levice naplňují.

Foto: Alik Keplicz, ČTK/AP

Polský prezident Andrzej Duda pověřuje Mateusze Morawieckého sestavením vlády. Archivní snímek

Článek

I když opoziční strany od první chvíle deklarovaly připravenost vytvořit vládní koalici v čele s Donaldem Tuskem, hlava státu v pondělí večer dala všem najevo, že 194 mandátů PiS je v jeho pojetí výrazně více než 248 křesel získaných opozicí.

„Pokračujíce v dobré parlamentní tradici jsem se rozhodl vítězné straně dát jako první šanci složit novou vládu a úkolem jejího vytvoření pověřil dosavadního premiéra a místopředsedu PiS Mateusze Morawieckého,“ připomněl jeho slova úterý server natemat.pl.

Aritmetika v Sejmu neúprosná

Problém je však v tom, že PiS nezískalo v Sejmu potřebnou většinu, představující minimálně 231 mandátů, ale pouze 194, což všichni dobře vědí. Morawiecki poprvé v dějinách přijímá úkol vytvoření vlády, která nemá žádnou šanci na úspěch.

Aritmetika v novém Sejmu, kde má strana Jaroslawa Kaczyńského výraznou menšinu, je totiž neúprosná. I proto se rozhodnutí Dudy, přijaté v souladu s očekáváním PiS, setkalo s nevolí části veřejnosti, která bleskově na středu večer naplánovala protestní shromáždění před Prezidentským palácem na Krakovském předměstí ve Varšavě, uvedl natemat.pl.

Zároveň dodal, že pokud by měl Mateusz Morawiecki více sebereflexe, byl by si vědom, že vzhledem k volebnímu výsledku PiS a nezájmu dalších stran o koalici s ním nemá šanci na úspěch.

Pokud mise Morawieckého selže, což je více než pravděpodobné, dalšího kandidáta na premiéra představí nikoliv prezident, ale dolní komora parlamentu. Bez pověření hlavy státu však stejně nebude moci sestavovat vládní kabinet. Duda nicméně pro server Onet.pl uvedl, že nastane-li taková situace, úlohu z ní vyplývající splní.

Polský prezident pověří sestavením vlády Morawieckého

Evropa

PiS začíná hrát o předčasné volby, píší polská média

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám