Hlavní obsah

Polský prezident pověří sestavením vlády Morawieckého

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tři týdny po parlamentních volbách v Polsku prezident Andrzej Duda v pondělí večer pověřil sestavením vlády dosavadního premiéra Mateusze Morawieckého. První šanci tak dostala konzervativní strana Právo a spravedlnost (PiS), která sice 15. října vyhrála volby do Sejmu, ale v dolní komoře parlamentu nemá většinu a šance na její získání jsou pro ni mizivé.

Foto: Yves Herman, Reuters

Mateusz Morawiecki

Článek

Prezidentovou mateřskou stranou je právě PiS, takže pověření stranického kolegy nebylo nečekané.

„Rozhodl jsem se pokračovat v parlamentní tradici, podle níž má vítězná strana jako první možnost sestavit vládu,“ uvedl Duda. Během rozhovorů s představiteli jak současné koalice, tak opozice podle něj obě strany daly najevo, že shromáždí potřebnou většinu v Sejmu.

Právo a spravedlnost získalo v 460členném Sejmu 194 křesel a do nadpoloviční většiny mu chybí 37 mandátů. Koaličního partnera nemá.

PiS začíná hrát o předčasné volby, píší polská média

Evropa

Duda už dříve prohlásil, že složením nové vlády pověří stranu, která zvítězí ve volbách. Učinil tak i navzdory tomu, že šance Morawieckého na získání většinové podpory v parlamentu jsou v podstatě nulové.

Strany jednání s PiS popřely

Přestože Morawiecki tvrdil, že jedná o vstupu do vlády s představiteli opozičních stran, hlavně s Polskou lidovou stranou (PSL), žádný z 27 poslanců této agrární strany jeho slova nepotvrdil.

Morawiecki dokonce uvedl, že PiS nabízí PSL křeslo premiéra, které by podle něj měl obsadit Wladyslaw Kosiniak-Kamysz, a on sám by byl v takové vládě jedním z ministrů. Šéf PSL ale jeho slova v rozhovoru pro onet.pl popřel a zdůraznil, že Morawiecki s ním „ani netelefonoval“.

V případě, že vláda PiS nezíská podporu nového parlamentu, další na řadě bude opoziční koalice složená z poslanců Občanské koalice, Třetí cesty a Levice, které mají dohromady 248 mandátů, což tvoří pohodlnou většinu. Kandidátem na premiéra této koalice je bývalý premiér a lídr Občanské platformy (PO) Donald Tusk.

Po volbách návrat do starých kolejí. Benzin v Polsku stojí skoro stejně jako v Česku

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám