Hlavní obsah

Kde je Navalnyj? Momentálně to nevíme, tvrdí v bizarním rozhodnutí ruský soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kde se nyní nachází vězněný kritik Kremlu Alexej Navalnyj, prý momentálně netuší ani ruská justice. Vyplývá to alespoň z bizarního rozhodnutí okresního soudu ve městě Vladimir, který odložil projednávání Navalného dřívější stížnosti na vedení vězeňského tábora IK-6 do doby, než se podaří „určit“ místo jeho pobytu. Rodina a právníci zatím hlásí, že o opozičníkově osudu nemají žádné informace už dva týdny.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Alexej Navalnyj na archivních záběrech z vězení

Článek

„Dnes měl mít Alexej sedm soudů. První dva už proběhly - nebyl přítomen ani prostřednictvím videa. Případy byly odloženy, dokud se ‚neurčí‘ místo jeho pobytu. O víkendu (Navalného) Fond boje s korupcí rozeslal dotazy do více než 200 věznic po celé zemi. Čekáme na odpovědi,“ napsala v pondělí Navalného mluvčí Kira Jarmyšová na sociální síti X.

Navalného spolupracovníci hlásí, že o jeho situaci nemají žádné zprávy už dva týdny.

„Soud přečetl informaci federální vězeňské služby, že Navalnyj opustil tábor IK-6 a byl odvezen za hranice Vladimirské oblasti. Kam přesně a kde se nyní nachází, neřekli,“ upozornil minulý týden na sociální síti X Navalného právník Vjačeslav Gimadi.

Navalného odvezli z vězení, není jasné, kde je

Evropa

Na začátku srpna ruský soud Navalného v dalším procesu uznal vinným z „extremismu“ a vyměřil mu dalších 19 let vězení, které si má odpykat ve vězeňské kolonii s nejpřísnějším režimem.

V posledních týdnech přitom chyběl na několika soudních jednáních.

„Dozvěděli jsme se, že měl minulý týden vážný zdravotní incident. Navalného život je ve velkém ohrožení. Momentálně je v naprosté izolaci,“ napsala podle agentury Reuters šéfka Navalného Fondu boje s korupcí Marija Pevčichová počátkem prosince.

Navalného za trest převedou na rok na samotku

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám