Hlavní obsah

Navalného odvezli z vězení, není jasné, kde je

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruského opozičního aktivistu a politika Alexeje Navalného odvezli z trestanecké kolonie ve Vladimirské oblasti a v současnosti není jasné, kde se nachází. Uvedla to v pondělí mluvčí vězněného opozičního předáka Kira Jarmyšová. Spolupracovníci ani advokáti o Navalném podle ní neslyšeli už šest dní a netuší ani, v jakém je stavu.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Vězněný ruský opozičník Alexej Navalnyj se účastní soudního slyšení prostřednictvím videa (1. prosince 2023)

Článek

„Dnes (v pondělí - pozn. red.), stejně jako v pátek, se právníci pokusili dostat do dvou kolonií ve Vladimirské oblasti IK-6 a IK-7, kde by mohl Alexej Navalnyj být. V obou koloniích byli současně informováni, že tam není,“ napsala na sociální síti X Jarmyšová. Pracovníci věznic podle ní odmítli sdělit, kam Navalného převezli. „Je to už šestý den, co nevíme, kde Alexej je, a co se s ním děje,“ uvedla v dřívějším příspěvku.

Sedmačtyřicetiletého kritika Kremlu přesunuli do věznice IK-6 s přísným režimem, která se nachází v obci Melechovo ve Vladimirské oblasti zhruba 200 kilometrů východně od Moskvy, loni v červnu. Navalnyj si opakovaně stěžoval na časté pobyty na samotce za banální přestupky. Minulý týden Jarmyšová prohlásila, že se opozičníkovi nedávno v cele udělalo špatně. V pondělí se měl podle své mluvčí skrze videohovor objevit u soudního líčení, ale nestalo se tak.

Navalného spolupracovnice Ljubov Sobolová minulý týden řekla, že se opozičníkovi spojenci obávají, že bude převezen do jiné trestanecké kolonie s přísnějším režimem. Načasování podle ní souvisí se začátkem prezidentské volební kampaně, v níž dlouholetý šéf Kremlu Vladimir Putin oznámil, že se bude ucházet o další funkční období.

Navalnému kvůli novému obvinění z terorismu hrozí vojenský soud

Zahraniční

Proces převozu vězňů po železnici přes rozsáhlé území Ruska může trvat týdny, přičemž příbuzní a rodina nemusejí mít informace o místě jejich pobytu a zdravotním stavu, dokud nedorazí na místo určení, podotkl Reuters.

Známý kritik Kremlu, který byl v minulosti otráven, je za mřížemi už třetím rokem. Ruské soudy mu uložily několik trestů, mimo jiné za extremismus. Navalnyj veškerá obvinění odmítá. Odpůrci Kremlu se domnívají, že režim v Moskvě se snaží uvržením Navalného do vězení zbavit nepohodlného kritika.

Navalného za trest převedou na rok na samotku

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám