Hlavní obsah

Navalného za trest převedou na rok na samotku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vězněného ruského opozičníka Alexeje Navalného poslali na rok na samotku. Navalnyj o tom informoval na sociálních sítích. Rozhodnutí přijala komise vězeňského zařízení poté, co v úterý známý kritik režimu ruského prezidenta Vladimira Putina neuspěl u soudu s odvoláním proti trestu 19 let vězení.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

Alexej Navalnyj na záběrech kamerového systému z vězeňské kolonie v Melechovu v ruské Vladimirské oblasti ze srpna 2023

Článek

Navalného už dříve ve věznici posílali za trest na samotku, šlo ale o jiný typ cely, v níž může být vězeň maximálně 15 dní. Podmínky v cele, v níž má nyní Navalnyj strávit rok, jsou sice o něco lepší, o to déle v ní ale vězeň může pobývat.

„Cítím se jako unavená rocková hvězda na pokraji deprese. Dosáhl jsem první příčky hitparády a teď už není o co usilovat,“ napsal na sociálních sítích Navalnyj. Dodal, že rok na samotce je nejpřísnějším trestem v ruských vězeňských zařízeních.

Navalného ruské soudy postupně odsoudily za různé delikty k 2,5 roku, k devíti letům a k 19 letům vězení. Za mřížemi je už od ledna 2021, kdy se vrátil do Ruska po několikaměsíčním pobytu v Německu.

Tam se léčil z následků otravy, kterou podle západních laboratoří způsobila látka novičok. Kritici Kremlu považují obvinění proti Navalnému za vykonstruovaná.

Jednají USA o vydání ruského opozičníka Navalného? Podle Zacharovové je to „spekulace“

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám