Hlavní obsah

K Oděse míří ruská plavidla, chystá se vylodění, varuje Kyjev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev

Ruské námořní výsadkové síly připravují vylodění v Oděse a v nedalekém městečku Zatoka na pobřeží Černého moře. Varoval před tím ukrajinský generální štáb na své facebookové stránce. K Oděse míří čtyři velké ruské výsadkové lodě.

Foto: Reuters

Ruské válečné lodě v Sevastopolu (archivní foto)

Článek

„Ve vodách Černého moře je pozorován pohyb výsadkového oddílu Černomořské flotily Ruské federace, který tvoří čtyři velké výsadkové lodě a tři raketové čluny, směrem k Oděse,“ uvedl ukrajinský generální štáb. Druhým cílem může být i nedaleká Zatoka.

Rusové tvrdí, že kontrolují celé pobřeží Azovského moře

Evropa

Ukrajinský generální štáb opakovaně varuje před hrozbou útoku na Oděsu, který je stále reálnější s tím, jak ruské jednotky postupují po pobřeží. Nejenže už ovládly pobřeží Azovského moře a získaly tak pozemní přístup na Krym, ale dobyly i Cherson západně od Krymu. To vyvolává obavy, že dalším cílem bude Oděsa a že snahou je Ukrajinu zcela odříznout od moře.

Kvůli zajištění bezpečnosti obchodních lodí už Ukrajina označila za uzavřenou severozápadní část Černého moře.

Ruští vojáci obsadili jihoukrajinský Cherson, tvrdí Moskva

Válka na Ukrajině

Ukrajinské ministerstvo obrany varovalo, že Rusko chce jako štít k vylodění používat právě civilní lodě. Rusové podle Ukrajinců nutili civilní loď Helt, aby vplula do této zóny, aby zřejmě posloužila jako krytí. Vyhrožovali jí, že jinak na ni zahájí palbu.

Od začátku invaze Rusko už střílelo na dvě civilní lodě a dvě zajalo – včetně lodi Sapfir určené k záchranným a pátracím operacím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám