Hlavní obsah

Jestli všechno bylo skvělé, proč jsme v téhle situaci? Budanov naznačil správnost odvolání Zalužného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náčelník ukrajinské vojenské rozvědky Kyrylo Budanov ve středečním rozhovoru v kanadské televizi CBC okomentoval nedávnou výměnu nejvyššího velitele ozbrojených sil Ukrajiny. Naznačil, že byla správná kvůli potřebě změny vývoje na bojišti. Nešlo podle něj o osobní spor.

Foto: ČTK

Kyrylo Budanov

Článek

Po měsících zvěstí o skřípajících vztazích mezi prezidentem Volodymyrem Zelenským a populárním hlavním velitelem Valerijem Zalužným došlo k výměně velitele 8. února. Nově armádě velí Oleksandr Syrskyj.

Budanov na otázku na spor mezi Zalužným a Zelenským reportérce CBC odpověděl, že je podle něj velmi nepravděpodobné, aby rozkol mezi oběma muži způsobil osobní spor, když je „jeden přímým podřízeným toho druhého.“

Naznačil navíc, že Zelenského rozhodnutí Zalužného vyměnit bylo i přes generálovu popularitu správné. „Pokud je všechno dobré a všechno je skvělé a všechno je děláno správně, tak proč jsme v té situaci, ve které jsme?“ poukázal na slabé výsledky loňské dlouho očekávané ukrajinské protiofenzivy.

Zalužnyj dál boduje. I když už nevelí

Evropa

Právě to mělo vést k údajnému rozkolu mezi oběma muži. Zalužnyj na podzim situaci na frontě označil za patovou, což prezident zcela odmítl.

Po únorové výměně Zelenskyj uvedl, že se Zalužným diskutoval o potřebě obnovy ukrajinských sil. Napsal, že generálovi poděkoval za dva roky obrany Ukrajiny a že mu navrhl, aby „zůstal součástí týmu“.

Poradce šéfa prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak řekl, že za výměnou byla potřeba revidovat vojenskou strategii a zabránit stagnaci na frontě. Kromě výměny Zalužného Zelenskyj vyměnil i další velitele na vysokých postech.

„Typický den pro Rusy.“ Ukrajina sestřelila další ruskou stíhačku

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám