Hlavní obsah

Zalužnyj dál boduje. I když už nevelí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva roky úspěšně manévroval Ukrajinu v boji proti násobně silnějšímu nepříteli. Do třetího roku války země vstupuje pod novým velením, bez generála Valerije Zalužného, který letos v únoru v čele armády skončil.

Foto: Facebook/Zalužnyj

Valerij Zalužnyj s manželkou Olenou, FB Valerije Zalužného

Článek

Na snímcích z posledních dní, které se šíří na sociálních sítích, se objevil Zalužnyj s širokým úsměvem, kterak objímá kolem ramen svou ženu Olenu (každý z nich má dospělou dceru z předchozích vztahů), oba ve vojenské uniformě a neprůstřelných vestách. „Ukázková dvojice. Zalužnyj s manželkou dojal Ukrajince,“ komentoval to ukrajinský zpravodajský web Fokus.

Zalužnyj je profesionál s mimořádnou autoritou a v žebříčku popularity u Ukrajinců suverénně vede. V prosincovém průzkumu se těšil důvěře 82 procent dotázaných. Předchází ho pověst školního premianta a pracovitého „klaďase“, rád si ale dělá věci po svém. Podle zdrojů britského listu The Times odkazujících na setkání amerických činitelů s ukrajinským ministrem obrany Rustemom Umarovem bylo armádnímu veliteli vytýkáno, že neposkytl politickému vedení země obranný plán pro rok 2024. Zalužnyj měl rovněž „skepticky reagovat“ na rozkazy a veřejná prohlášení Zelenského, která mnohdy považoval za nerealistická. Šéf armády si prý také sám dojednával se západními spojenci dodávky zbraní, a obcházel tak ministerstvo obrany.

Jak uvedl poradce prezidentské kanceláře Mychajlo Podoljak, Zalužného odvolali „kvůli nutnosti postupovat jinak“. Bylo rozhodnuto o změně taktiky, která v roce 2023 nezajistila v plné míře potřebné výsledky.

Z vojenské rodiny

Foto: Profimedia.cz

Valerij Zalužnyj (v pokleku) na pohřbu ukrajinského vojáka Dmytra Kocjubajla alias Da Vinciho

Na rozdíl od Zelenského, který základní vojenskou službu neabsolvoval, Zalužnyj nasával armádní prostředí už od útlého dětství. Jak pro ukrajinskou redakci BBC zavzpomínala generálova 80letá učitelka Taťána Šatulská-Pelešoková, čtyřčlenná rodina Zalužných žila „v jednopokojovém bytě u nádraží“ ve městě Novograd-Volynskij (dnešní Zvjagel).

„Byly tam dvě posádky vedle sebe, jeho otec byl voják. Už od dětství vídal kolem sebe vojáky, hrál si s figurkami vojáčků i na lavici o přestávce a maloval je,“ uvedla.

Podle dostupných zdrojů byl Zalužnyj vždy premiantem: s vyznamenáním absolvoval jak strojírenské učiliště, tak poté Oděský institut pozemních vojsk. Červený diplom získal na Národní akademii obrany Ukrajiny, a to hned na dvou fakultách. Za studium operativy a strategií byl vyznamenán coby nejlepší student v ročníku. V roce 2020 získal titul magistra v oboru mezinárodní vztahy a v prosinci 2023 – už během války – doktorát na právnické fakultě, o čemž informovala agentura Unian. Souběžně se studiem se posouval i po kariérním žebříčku: velel postupně četě, rotě, praporu. Od roku 2009 pak 51. samostatné mechanizované brigádě.

Podle informací ukrajinského zpravodajského webu Fokus Zalužnyj od roku 2014 působil na východoukrajinském Donbasu, kde probíhaly až do otevřené ruské invaze válečné střety mezi ukrajinskou armádou a dobrovolnickými oddíly na jedné straně a proruskými separatisty skrytě podporovanými pravidelnými ruskými jednotkami a dobrovolníky na straně druhé. Z východu země se služebně přesunul na jih, poté na západ, a nakonec velel vojskům operačního velitelství Sever. V roce 2021 byl jmenován generálporučíkem.

Vrazit klín…

Po vpádu ruských vojsk na Ukrajinu v únoru 2022 se ve vztahu Zelenskyj–Zalužnyj nijak neblýskalo – pouhý týden po zahájení ruské ozbrojené agrese jej prezident povýšil do nejvyšší možné generálské hodnosti.

Nicméně už předtím se ukázalo, že neshody mohou nastat. Zatímco Zalužnyj před válkou patřil k těm, kteří ruský vpád považovali za otázku času a navrhoval všeobecnou mobilizaci a opevnění hranic, Zelenskyj se obával, že takové kroky vyvolají mezi obyvatelstvem paniku a Ukrajince přesvědčoval, že „se mají spíše připravit na květnové grilování“.

„Pach války si nemůžete splést s ničím jiným a už byl cítit ve vzduchu,“ řekl Zalužnyj v červnu 2022 časopisu Time.

S pokračujícími boji a rostoucími preferencemi Zalužného se ukrajinská prezidentská kancelář údajně začala obávat, zda armádní velitel nemá politické ambice. Podezření se ještě prohloubilo poté, co v dubnu 2022 založil nadační fond na podporu ukrajinských ozbrojených sil UA24.

KOMENTÁŘ: Ukrajina není ideální zemí, a není to její chyba – Adéla Knapová

Komentáře

Podle zdrojů BBC se hypotetická „Zalužného strana“ objevovala v uzavřených průzkumech už loni zkraje léta a její čísla byla poměrně vysoká.

Vzájemným vztahům nepomohla ani prezidentskou kanceláří příliš mediálně propagovaná ukrajinská protiofenziva, která ovšem bez některých typů zbraní neměla příliš velkou šanci na úspěch. Pomyslnou poslední kapkou pak byla kauza s odposlechy Zalužného a jeho interview pro časopis The Economist, kde vývoj na frontě popsal jako „za první světové“, kdy se válečný konflikt na Ukrajině proměňuje „v ‚poziční‘ válku se statickými a vyčerpávajícími boji“. Také Zalužného požadavek na mobilizaci půlmilionu vojáků způsobil v politickém vedení země rozpaky a odmítavou reakci.

Podle listu The Washington Post, z nějž citovala ukrajinská média, rozkol mezi Zelenským a Zalužným ve stejné chvíli na sítích velmi aktivně rozehrávali ruští trollové.

„Bránil náš národ a naši zemi. Udělil jsem mu titul Hrdina Ukrajiny, protože jsem mu za to velmi vděčný,“ zdůraznil na odchodnou Zelenskyj.

Západu dochází munice a rakety. Zalužnyj představil svou analýzu války na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám