Hlavní obsah

Jděte mladým z cesty, obul se Obama v Berlíně do starší generace politiků

Novinky, Vít Štěpánek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Již popáté přijel bývalý prezident USA Barack Obama do Berlína, tentokrát jako soukromá osoba. Setkal se se svojí „dobrou přítelkyní“ exkancléřkou Angelou Merkelovou a při veřejné přednášce prokázal, že i dlouho po odchodu z úřadu umí zaujmout masy.

Foto: Susan Walsh, ČTK/AP

Bývalý americký prezident Barack Obama

Článek

„Je to velké privilegium, ovlivňovat tento svět a dělat jej lepším… To co mi dává naději, jsou budoucí generace.“ Také tato slova zazněla podle serveru Ruhr Nachrichten na veřejné přednášce, kterou uspořádal bývalý americký prezident (ve funkci 2009 až 2017) během třídenního pobytu v Berlíně. Ve městě byl od úterý do čtvrtka.

Vás starší, kteří tu dnes jste, vyzývám: jděte pokroku z cesty

V souladu s politikou, kterou zastával jako prezident, se Obama ve své řeči obšírně věnoval potřebě intenzivnějšího boje s klimatickou změnou. A nezvykle ostře se obul do těch politiků, kteří podle něj tuto nutnost nechápou: „Vás starší, kteří tu dnes jste, vyzývám: jděte jim (mladé generaci) z cesty.“

Ještě před přednáškou se Obama setkal na soukromé večeři s bývalou německou kancléřkou Angelou Merkelovou, s níž za svého mandátu často spolupracoval. Podrobnosti nebyly zveřejněny. Amerického exprezidenta přijal i současný německý kancléř Olaf Scholz (SPD).

Ačkoli Barack Obama již není aktivním politikem, přesto si jeho návštěva vyžádala v německé metropoli nebývalá bezpečnostní opatření. Podle mluvčího berlínské policie sbor nasadil do služby několik tisíc mužů navíc a během Obamových přesunů po městě byl nakrátko uzavřen i prostor kolem Braniborské brány.

Obama navštívil německou metropoli již popáté. Poprvé přijel do Berlína v roce 2008, ještě jako prezidentský kandidát. Tehdy pronesl projev k více než 200 000 Berlíňanům na náměstí Grosser Stern.

Demokracie po celém světě je zpochybňována, varuje Obama

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám