Hlavní obsah

Italské horské město paralyzovala vlna vody a bahna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Italské město Bardonecchia, v těsné blízkosti francouzských hranic, zasáhla ničivá vlna vody a bahna, která zaplavila ulice a způsobila ochromení místní infrastruktury. Informuje o tom italský list La Repubblica, podle kterého naštěstí nedošlo k žádným ztrátám na životech.

Rozvodněná řeka vytryskla z koryta do ulic italského městaVideo: Reuters

 
Článek

K zasažení města došlo v neděli v 21:00 místního času v italské oblasti Piermont, která se nachází na severozápadě země v italských Alpách.

Přívalová vlna se podle italského deníku objevila kvůli sesuvu půdy, ke kterému došlo ve vysoké nadmořské výšce během silné bouře na hoře Fréjus. Vlna přitom zasáhla potok Merdovine, z jehož břehu se do ulic města vylila voda a bahno.

Pět lidí bylo v neděli večer pohřešováno, jak ale uvedl guvernér regionu Alberto Ciria, později ráno byli všichni v pořádku nalezeni.

„Žádné oběti nejsou, dokonce i těch pět lidí, kteří byli původně považováni za pohřešované, bylo vypátráno. To je jistě dobrá zpráva,“ uvedl Cirio, který dodal, že voda a bahno napáchaly značné škody.

Podle deníku La Stampa bylo v okolí potoka Merdovine zasaženo několik místních staveb a  zhruba dvacet automobilů, včetně jednoho karavanu, ve kterém se nacházelo šest osob. Hasičům se je ale po několika hodinách podařilo vyprostit.

Ochromená infrastruktura

Místní úřady uvedly, že následkem přívalové vlny musely evakuovat zhruba sto lidí. Voda a bahno navíc způsobily úplné odstřihnutí města od dodávek tepla a vody. Nefungují zde však ani telefony, které už jsou ale v řešení a mělo by brzy dojít k obnovení jejich provozu.

Největší škody přitom utrpěla policejní stanice, která je v současnosti kvůli silnému poškození suterénu mimo provoz. Vážné škody hlásí místní hotel La Betulla, jehož přízemí bylo kompletně zaplaveno vodou.

Italská Bardonecchiia, která má jen něco málo přes 3 tisíce obyvatel, se nachází v alpském údolí Susa. Patří přitom k jedné z nejpopulárnějších turistických destinací, kde si mohou lidé užívat zimní sporty a letní procházky.

Norské řeky stále stoupají, napáchaly už škody za miliardy

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám