Hlavní obsah

Norské řeky stále stoupají, napáchaly už škody za miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hladiny rozvodněných řek a jezer v Norsku nadále stoupají. Úřady na jihovýchodě země chystají další evakuace. Až dosud své domovy musely opustit nejméně čtyři tisíce lidí, informuje agentura AP. Škody napáchané velkou vodou a sesuvy půdy se odhadují v přepočtu na více než dvě miliardy korun.

Norské řeky stále stoupají, voda odnáší celé domyVideo: Stian Heid via Spectee, AP

 
Článek

Norskými řekami se valí obrovské množství vody, jež unáší i polámané stromy či sutiny domů. Hladiny jsou nejvýš za 50 let.

Jedním z nejpostiženějších míst je město Hönefoss, které leží asi 40 kilometrů severně od Osla, na soutoku řek Begna a Randselva. Místní úřady v obavách z dalšího vzestupu hladiny a sesuvů půdy chystají další evakuaci. Vrtulníky pro odvoz těch nejohroženějších jsou v pohotovosti.

Foto: Ntb/heiko Junge, Reuters

Voda zaplavila i čerpací stanici v norském Gjoviku .

„Stále se snažíme být o několik kroků dopředu,“ řekl podle agentury Reuters Magnus Nilholm, šéf záchranářů v hönefosském regionu, s tím, že je se svými lidmi připraven na další evakuace.

V Hönefossu mají být řeky vylité ze břehů nejméně do pondělka. Dále na severu, poblíž jezera Strondafjorden, je hladina 2,5 metru nad normálem.

Podle hrubých odhadů povodně a sesuvy půdy až dosud napáchaly škody za miliardu norských korun (téměř 2,2 miliardy Kč).

Foto: Ntb, Reuters

Voda z rozvodněných řek v úterý vtrhla do norského Hönefossu

Jednou z velkých položek je poškozená přehrada a vodní elektrárna na největší norské řece Glomma. Její hráz se ve středu částečně zhroutila a voda se dostala do elektrárny, která je tak mimo provoz. Obyvatele obcí pod přehradou v Braskereidfossu úřady včas dostaly do bezpečí.

Povodně v Norsku jsou následkem bouře Hans, která v pondělí a úterý bičovala severní Evropu. Připravila o život nejméně tři lidi, zastavila či omezila lodní, leteckou i železniční dopravu prakticky ve všech zemích kolem Baltského moře.

Nad Baltem zuří silné bouře

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám