Hlavní obsah

ISW: Rusko chce oslabit jednotu Západu strachem z jaderné katastrofy v záporožské elektrárně

– Washington

Ruské síly zřejmě použijí okupaci Záporožské jaderné elektrárny k vyvolání obav Západu, že by v ní mohlo dojít k jaderné katastrofě. Podle washingtonského Institutu pro studium války (ISW) Kreml doufá, že tak sníží ochotu Západu podporovat Ukrajinu při případné protiofenzivě.

Foto: Energoatom, Reuters

Poničená kancelářská budova Záporožské jaderné elektrárny

Článek

Generální tajemník Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi ve středu řekl, že Rusy okupovaná elektrárna je „zcela mimo kontrolu“ a „byl porušen každý princip jaderné bezpečnosti“. Vyzval obě strany konfliktu, aby na místo mohli být vysláni inspektoři MAAE. Nešetřil ani jednu stranu.

„Jsme připraveni ukázat, jak nyní ruští vojenští strážci a jak Ukrajina, která dostává zbraně ze Západu, tyto zbraně včetně dronů používá k útokům na elektrárnu,“ varoval Grossi a přirovnal je k opici, která si hraje s granátem.

Ruští představitelé tvrdí, že Ukrajinci používají zbraně dodané ze Západu neodpovědně a riskují jadernou katastrofu. Je v tom jasná snaha odradit západní země od poskytování další vojenské pomoci Ukrajině, uvedl ISW.

Situace v Záporožské jaderné elektrárně se zcela vymkla kontrole, řekl šéf MAAE

Evropa

Ruské jednotky působící v okolí elektrárny podle ISW v posledních týdnech opakovaně napadly ukrajinské pozice nedaleko elektrárny i u Nikopolu. Dostávaly je tak do těžké pozice, protože pokud by Ukrajinci opětovali palbu, mohli by vyvolat jadernou katastrofu, anebo se minimálně dočkat mezinárodního odsouzení. Pokud by ale nereagovali, umožnili by ruským jednotkám dále ostřelovat vlastní pozice ze zóny, kde nemohou být napadeny.

Ukrajinský starosta Enerhodaru Dmytro Orlov ve středu upozornil, že Rusové ostřelovali raketami Enerhodar a tvrdili, že to dělali Ukrajinci a ohrozili tak bezpečnost jaderné elektrárny, která se u něj nachází.

Američané obvinili Rusko z využívání „jaderného štítu“

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám