Hlavní obsah

Islámský terorista se mstil vraždou Angličana. Britské úřady o případu raději mlčely

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Před týdnem ubodal v britském městě Hartlepool islámský útočník sedmdesátiletého muže. Podle zjištění deníku The Telegraph se útočník mstil za izraelské zabíjení dětí v Gaze. Britské úřady tuto informaci nejdřív neuvedly.

Foto: Profimedia.cz

Britská policie. Ilustrační foto

Článek

Teroristický útok v anglickém Hartlepoolu, při kterém 44letý Ahmed Ali ubodal sedmdesátiletého Terence Carneyho na cestě k bankomatu, byl spáchán v reakci na izraelsko-palestinský konflikt.

Deník The Telegraph zjistil, že úřady se rozhodly britské veřejnosti motiv činu nesdělovat.

Muž původem z Maroka se do Velké Británie přestěhoval v roce 2020 a  pobýval v hostelu pro uprchlíky, který mu poskytly britské úřady. On sám měl policii říct, že „to udělal kvůli Palestině“.

Terorista z Bruselu zastřelen. Ráno si v klidu zašel do blízké kavárny

Evropa

Britští poslanci v pátek večer uvedli, že veřejnost má právo vědět, s jakým motivem k činu došlo, a to na pozadí varování, že víkendové demonstrace by mohly povzbudit takzvané teroristické útoky osamělých vlků.

„Je třeba to dělat opatrně, ale potřebujeme větší míru jasnosti v tom, zda máme problém s extremisty v našich ulicích,“ okomentoval situaci sir Iain Duncan Smith, bývalý předseda Konzervativní strany.

Na otázku, zda je v souvislosti s migrací cítit napětí, odpověděl: „Všechny tyto věci spolu souvisejí. Chápu citlivost, ale policie musí mít jasno, zda šlo o útok extremisty. Musíme to vědět.“

Reklama

Výběr článků

Načítám