Hlavní obsah

Idiot, který se pustil do války s celým světem. Putina už otevřeně kritizují ruští váleční veteráni

Několik ruských armádních veteránů se přes hrozby pokut, nebo dokonce vězení odhodlalo otevřeně vystoupit proti invazi na Ukrajinu. Čelí kvůli tomu ústrkům úřadů i bývalých spolubojovníků. Mezi rebely, kteří otevřeně vystupují proti Putinově tažení, se podle opozičně laděného listu The Moscow Times zařadil i penzionovaný podplukovník letectva Vitalij Votanovskij. Putina nazval idiotem.

Foto: Gavriil Grigorov, ČTK/AP

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Putin nejdřív osobně rozložil mobilizační zázemí naší země a teď se tenhle idiot pustil do války s celým světem,“ rozčiluje se Votanovskij, který už měl podle Moscow Times oplétačky kvůli tomu, že fotil hroby ruských vojáků, kteří padli na Ukrajině. Po odchodu do penze se věnuje politickému dění a působí jako aktivista v Krasnodaru.

Podobně jako Votanovskij to vidí i veterán sovětské invaze do Afghánistánu 61letý Nikolaj Prokudin. Byť přiznává, že spolu s výše zmíněným kolegou je mezi vysloužilými bojovníky v menšině. „Všichni o tom, co se děje, diskutujeme. Někteří to vidí stejně jako já, jiní jsou méně radikální, většina je ale zblblá propagandou,“ vysvětluje muž, který loni sepsal petici apelující na snahu dále neeskalovat konflikt s Ukrajinou.

Není v tom rozpor, řekl Peskov k ústupu Rusů z „navždy ruských“ území

Zahraniční

Raději půjdu do vězení

Mnoho signatářů se zaleklo a záhy nechalo svůj podpis odstranit. Nikoliv však veterán Sergej Guljaev, který sloužil během sovětské invaze do Afghánistánu jako zpravodajský důstojník. Ten je stále ve věku, kdy by mohl být do zbraně povolán. Jít bojovat se mu ale nechce.

„Nevím, jestli budu mobilizován. Rozhodně ale nepůjdu bojovat proti Ukrajině. To se raději nechám zavřít,“ řekl online novinám Moscow Times, které kvůli postupující ruské cenzuře přesídlily do Amsterodamu.

Několik veteránů už bylo v Rusku za podobné řeči pokutováno. Umožnily to zákony přijaté v březnu spolu se zahájením invaze na Ukrajinu. Jedním z nich je 64letý kapitán ve výslužbě Nikolaj Smjašlajev, který dostal pokutu 30 tisíc rublů (přes 12 tisíc korun) za to, že prostřednictvím internetové komunikační platformy VKontakte rozesílal protiválečné obrázky.

Důvody, proč někteří veteráni s válkou nesouhlasí, se různí. Části se příčí útočit na slabšího souseda, jiní se bojí následků pro svou zemi. Na čem se ale kritici shodují, je kritika současného armádního velení a obrovská míra všudypřítomné korupce.

„Rychle a silně.“ Ukrajinci získali na jihu země 1000 kilometrů čtverečních za pět dnů

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám