Hlavní obsah

Idea neutrální Ukrajiny je za těchto podmínek nesmyslná, řekl Kissinger. A podpořil její vstup do NATO

Washington

Ukrajina by měla vstoupit do Severoatlantické aliance, uvedl na Světovém ekonomickém fóru v Davosu bývalý americký ministr zahraničí Henry Kissinger (99). Jde u něj o výrazný posun v pohledu na konflikt. Loni v květnu na stejném fóru tvrdil, že by se Ukrajina výměnou za mír měla vzdát části území.

Foto: Profimedia.cz

Bývalý americký ministr zahraničí Henry Kissinger

Článek

Kissinger, který se fóra zúčastnil prostřednictvím videohovoru, vyjádřil obdiv vůči ukrajinskému prezidentovi Volodymyru Zelenskému i vůči hrdinskému chování ukrajinského lidu. Poznamenal, že věří, že ukrajinské členství v NATO bude jednoho dne „vhodným řešením“.

„Před válkou jsem byl proti členství Ukrajiny v NATO, protože jsem se obával, že začne vývoj, který teď vidíme. Idea neutrální Ukrajiny je však za těchto podmínek nesmyslná,“ řekl muž, který v minulosti pracoval v administrativách dvou amerických prezidentů.

Krym je ukrajinský, řekl srbský prezident Vučić. S Putinem už prý měsíce nemluvil

Evropa

Rusko nicméně podle bývalého šéfa americké diplomacie musí dostat jednoho dne příležitost začlenit se zpátky do mezinárodního společenství, jakmile povede s Ukrajinou dialog, který skončí mírem. „Národům, které byly po většinu studené války pod ruským tlakem, to může znít prázdně,“ připustil Kissinger.

Zelenskyj: Těší mě, že změnil názor

„Těší mě, že pan Kissinger změnil názor. Pro nás je prioritou, aby politické osobnosti uznaly chybu, kterou (ruský prezident Vladimir) Putin udělal, a uznaly, že se jedná o ruskou agresi, a zároveň vyvíjely politický tlak na Rusko, aby tuto krvavou agresi ukončilo,“ konstatoval Zelenskyj.

K členství Ukrajiny v Severoatlantické alianci dodal, že se jeho země vydala na cestu, která je nejlepším garantem bezpečnosti pro Ukrajinu, její lid a budoucnost ukrajinských dětí.

Kissinger byl ministrem zahraničí v letech 1973 až 1977 za prezidentů Richarda Nixona a Geralda Forda. Mezi léty 1969 až 1975 sloužil také jako bezpečnostní poradce. Byl jednou z klíčových postav uvolnění napětí mezi USA a Sovětským svazem.

Kissinger vidí cestu k míru: Klid zbraní, ústup Rusů a nová referenda

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám