Hlavní obsah

Hollande a Cameron jednali s Putinem. Britský premiér mu ruku nepodal

Paříž

Přes půldruhé hodiny v pátek v Paříži jednal francouzský prezident François Hollande s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Šéf Kremlu ve čtvrtek přijel do Francie k účasti na oslavách 70. výročí spojeneckého vylodění v Normandii. Před schůzkou s Hollandem Putin hodinu jednal s britským ministerským předsedou Davidem Cameronem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Putin se sešel nejdřív s Cameronem, pak s HollandemVideo: Reuters

 
Článek

Agentura ITAR-TASS ve stručné zprávě o rusko-francouzském jednání zvlášť zdůraznila, že ruskému prezidentovi se v Paříži dostalo srdečného přijetí. Na nádvoří Elysejského paláce Putina čekala nejen čestná stráž, ale i natažená ruka francouzského hostitele. Cameron v pátek Putinovi před jednáním ruku nepodal.

Foto: Stefan Rousseau/Pool , Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin s britským premiérem Davidem Cameronem

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Srdečné bylo podle ruské agentury i rozloučení Putina s Hollandem, žádné informace ale prezidenti novinářům o svém jednání neposkytli. Předpokládá se, že rozhovor, jemuž byli přítomni i ministři zahraničí Sergej Lavrov a Laurent Fabius, byl věnován především ukrajinské krizi.

Francouzský prezident je doma vystaven kritice za údajnou pasivitu v ukrajinské otázce. Jedním z Hollandeových cílů je podle západních diplomatů sjednat schůzku ruského prezidenta s nově zvoleným ukrajinským prezidentem Petrem Porošenkem. Dojít by k ní mohlo v pátek.

Foto: Fred Dufour/Pool , Reuters

Prezidenti Ruska Vladimir Putin a Francie Francois Hollande

Setkání s Porošenkem?

Na otázku, zda je takové setkání možné, Hollande odpověděl: "Ano, pozval jsem Porošenka, takže tady bude... Bude tu spolu s prezidentem Putinem, který o tom byl informován."

O nutnosti urovnat ukrajinský konflikt v pátek Putin jednal i s Cameronem. Britský premiér využil schůzky k tomu, aby dal "velmi jasně a pevně" najevo svůj názor na vývoj ukrajinské krize. Nynější stav je podle Camerona nepřijatelný, přísun zbraní z Ruska přes hranice na Ukrajinu se musí zastavit.

Související témata

Foto: archiv Novinky, Novinky

Moskva

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Foto: Profimedia.cz

Kyjev

V pátek čeká Putina jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Rozhovor s prezidentem USA Barackem Obamou Putin v programu nemá, vyhýbat se mu prý ale nebude.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám