Hlavní obsah

Francií hýbou dvě biografické knihy o Bruniové

Právo, nek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Kdo si chce něco přečíst o první dámě Francie Carle Bruniové-Sarkozyové, má nyní jedinečnou možnost. Skýtají ji dvě biografické knihy, které se tento týden objevily na pultech francouzských knihkupectví.

Foto: Profimedia.cz

Carla Bruniová

Článek

Jedna biografie s titulem Tajný život Carly (Carla, une vie sécrete), kterou napsala volná novinářka Besma Lahouriová, je neautorizovaná a zpracovaná jen na základě rozhovorů autorky s více než stovkou lidí z okolí prezidentovy manželky. Druhou s názvem Carla a ctižádostivci (Carla et les ambitieux), která Bruniovou líčí v přátelském tónu, sepsali novináři Michael Damon a Yves Derai, údajně z podnětu Elysejského paláce, aby kniha Lahouriové měla protiváhu.

Bratr Carly zemřel na Aids

Od díla Lahouriové se očekávala „výbušná odhalení“, nepřináší však podle prvních kritik nic, co by čtenářům bulvárních plátků už nebylo známo. Například to, že Bruniová-Sarkozyová už několikrát využila služeb plastického chirurga, že její bratr zemřel na Aids a že si ji matka „pořídila“ s devatenáctiletým mladíkem.

Autorka líčí prezidentovu manželku jako sebevědomou a silnou ženu, která je ochotna udělat téměř cokoli, aby získala to, co i přeje. Kniha potvrzuje pověst „požíračky mužů“, kterou „monogamie nudí“. „Hádej, s kým právě chodím,“ říkávala prý svým kamarádkám.

V této souvislosti Lahouriová připomíná i chvíle, kdy Carla v roce 2007 začala chodit s prezidentem Nicolasem Sarkozym. Když se tenkrát jednou doma sprchovala, někdo zvonil na dveře. Požádala přítelkyni, aby šla otevřít a poznala tak její „nový objev“. Jeho identitu ale předem neprozradila. Kamarádka se prý nestačila divit: na prahu stál Sarkozy.

Pisatelé druhé knihy se zaměřují na období, kdy Carla byla už s prezidentem. Na „hyperaktivního“ Sarkozyho má prý pozitivní vliv a brání jeho plánovačům, aby manželův pracovní diář zcela zaplňovali. Bruniová-Sarkozyová se prý už také „smířila“ s tím, že Sarkozy bude v roce 2012 znova kandidovat na prezidenta. Jinak by si prý státní bankety a zahraniční cesty užívala „Titine“ (šéfka francouzských socialistů Martine Aubryová) s manželem.

Pomluvy prý šířila bývalá ministryně Datiová

Damon a Derai ale připustili, že Elysejský palác v čele se Sarkozym neváhá sáhnout i k některým sporným praktikám. Loni na jaře prý dostala tajná služba za úkol vypátrat šiřitele pomluv a spekulací o soukromém životě prezidentského páru a údajné vzájemné nevěře, přičemž agenti směli odposlouchávat i telefonní hovory a SMS.

Bruniová-Sarkozyová později dostala dokumentaci zpravodajců k dispozici a zjistila, že dohady údajně vycházely od bývalé ministryně spravedlnosti Rachidy Datiové, nyní poslankyně Evropského parlamentu, a bývalé švagrové Sarkozyho. Obě prý chtěly Bruniovou-Sarkozyovou z Elysejského paláce vypudit a docílit, aby se k prezidentovi vrátila jeho dřívější manželka Cécilia.

Reklama

Výběr článků

Načítám