Hlavní obsah

Francie volí prezidenta, Sarkozy to má nahnuté

Právo, Jaroslav Zbožínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé ve Francii si v neděli zvolí svého prezidenta v druhém a rozhodujícím kole. Mnohé nasvědčuje tomu, že v Elysejském paláci dojde ke střídání. Socialista (PS) François Hollande si před stávající konzervativní (UMP) hlavou státu Nicolasem Sarkozym podle průzkumů shodně udržel náskok, a to i po středeční ostré televizní debatě.

Foto: Philippe Wojazer/Files , Reuters

Francois Hollande (vlevo) má velkou šanci vystřídat prezidenta Nicolase Sarkozyho

Článek

Sociologické agentury v pátek zveřejnily poslední čísla a jejich výsledky nejsou pro Sarkozyho příznivé. Volební zisk Hollanda se odhaduje na 52,5–53,5 procenta, zatímco pro dosavadního prezidenta na 46,5–47,5. Pokud se prognózy naplní, bude mít země galského kohouta po 17 letech opět socialistického prezidenta. V roce 1995 skončil v úřadu Hollandův mentor François Mitterrand.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Francie volí prezidentaVideo: Reuters

Sarkozy by se stal druhou hlavou páté francouzské republiky (od roku 1958), která pozici neobhájila. V roce 1981 hořkost podobné porážky okusil Valéry Giscard d’Estaing.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Prezident Nicolas Sarkozy mezi svými příznivci

V pátek se Hollande a Sarkozy rozjeli do regionů na poslední mítinky, aby na sebe strhli přízeň nerozhodnutých voličů. Zatímco socialistický vyzyvatel řečnil v Périgueix na jihozápadě země, odbýval si Sarkozy derniéru kampaně v Les Sables d’Olonne na atlantském pobřeží. Podle Gaëla Slimana z institutu pro průzkum veřejného mínění BVA je ale situace jasná. „Z velké části je po kampani. Pokud nenastane ve zbývajících hodinách nějaká naprosto nepředvídaná katastrofa, Hollande vyhraje,“ míní Sliman.

Odborníci ale současně upozorňují, že Sarkozy v posledních dnech Hollandův náskok poněkud stáhl. „Pokud se bude rozdíl dále zmenšovat, naznačovalo by to posun ve veřejném mínění, čímž by výsledek mohl být velmi těsný,“ řekl politolog Dominique Reynie z vysoké školy Sciences Po. „Po televizním duelu ale nelze tvrdit, že Hollande nemůže být prezidentem,“ řekl v narážce na častý argument, že socialistický vyzyvatel má za sebou jen stranickou kariéru, nikdy ale nevykonával žádnou vládní funkci. Socialista Hollande se totiž v debatě nenechal zatlačit do kouta a vyvrátil dosud převládající image nevýrazného a opatrného politika.

Foto: Stephane Mahe , Reuters

Hollande s přítelkyní Valerií Trierweilerovou

Televizní střet Sarkozyho a Hollanda skončil podle většiny komentářů remízou. Průzkum agentury LH2 ukázal, že prezident působil důvěryhodněji, kompetentněji a státničtěji než jeho vyzyvatel. Hollande se naproti tomu ukázal jako serióznější, sympatičtější a přesvědčivější v tom, že chápe starosti běžného občana.

Remíza je pro Sarkozyho spíše prohrou

Protože TV debaty jsou silnou disciplínou Sarkozyho, jenž má pověst zkušeného a útočného diskutéra, je nerozhodný výsledek nakonec považován spíše za jeho prohru.

Volební místnosti se v neděli otevřely v osm ráno. Na 46 miliónů oprávněných voličů má možnost odevzdat hlas do 18 hodin, ve velkých městech pak do 20 hodin. Bezprostředně poté budou k dispozici první odhady, lze ale očekávat, že ještě předtím přijdou s prvními prognózami frankofonní média ve Švýcarsku a v Belgii. Na ně se totiž pravidla o zveřejňování volebních výsledků ve Francii nevztahují.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Potrhané předvolební plakáty s podobiznami obou soupeřů v Tulle.

Výsledky duelů (v procentech hlasů)
1965Charles de Gaulle 55,2
François Mitterrand 44,8
1969Georges Pompidou 58,2
Alain Poher 41,8
1974Valéry Giscard d'Estaing 50,8
François Mitterrand 49,2
1981François Mitterrand 51,8
Giscard d'Estaing 48,2
1988François Mitterrand 54,0
Jacques Chirac 46,0
1995Jacques Chirac 52,6
Lionel Jospin 47,4
2002Jacques Chirac 82,2
Jean-Marie Le Pen 17,8
2007Nicolas Sarkozy 53,1
Ségolene Royalová 46,9

Reklama

Výběr článků

Načítám