Hlavní obsah

Fico: Slovensko se musí připravit na normalizaci vztahů s Ruskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský premiér Robert Fico (Směr) přijal ve čtvrtek velvyslance Spojených států amerických Gautama Ranu a velvyslance Ruské federace Igora Bratčikova. Podle Fica se Slovensko musí připravit na období po skončení války na Ukrajině a na standardizaci slovensko-ruských vztahů.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Předseda slovenské vlády vyjádřil přesvědčení, že dosud nastavená strategie Evropské unie a USA v případě války na Ukrajině „zjevně selhává“.

„Předestřel jsem jim můj pohled na vývoj slovensko-amerických a slovensko-ruských vztahů. Slovenská republika je členským státem Evropské unie a NATO, což přirozeně ovlivňuje naše zahraničněpolitické priority,“ citoval Fica web slovenského úřadu vlády. „Na straně druhé nás to nemůže omezovat v suverénních postojích, které nejsou vždy v souladu s politikou jednoho jediného správného názoru prosazovaného Evropskou unií,“ dodal slovenský premiér.

Slovenští autodopravci zablokují hraniční přechod s Ukrajinou

Ekonomika

Fico zdůraznil, že prioritou zahraniční politiky, kterou chce prosazovat, je ochrana a prosazování „slovenských národně-státních zájmů“, mezi které patří podpora mírových iniciativ, nikoliv války na Ukrajině.

Předseda strany Směr-sociální demokracie už v letošní předvolební kampani avizoval, že Slovensko pod jeho vedením „nedodá na Ukrajinu už ani jediný náboj“. Válku na Ukrajině označuje za „zamrzlý konflikt“, který podle něj nemá vojenské řešení. „Kdo se odkloní od povinné rétoriky, je okamžitě označován za ruského trojského koně. Kdo je pro mír, je válečný štváč a ruský agent,“ řekl Fico.

Jak tady vláda za covidu řádila. Fico podpoří vznik vyšetřovací komise

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám