Hlavní obsah

Slovenští autodopravci zablokují hraniční přechod s Ukrajinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od pátku až do odvolání chtějí slovenští autodopravci zablokovat slovensko-ukrajinský hraniční přechod Vyšné Nemecké-Užhorod. Unie autodopravců Slovenska chce tímto způsobem protestovat proti dohodě, na jejímž základě Evropská unie udělila výjimku ukrajinským autodopravcům, kteří tak nebudou potřebovat přepravní povolení.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Udělení výjimky ukrajinským dopravcům bude mít podle unie na slovenské autodopravce devastační dopady. Proto žádá vypovězení dohody mezi Evropskou unií a Ukrajinou. Větší slovenské sdružení silničních dopravců Česmad Slovakia už dříve uvedlo, že se do protestu na hranicích nezapojí.

Blokáda hraničního přechodu začne v pátek 1. prosince 2023 v 15 hodin a bude trvat až do odvolání. Představitelé slovenských autodopravců to oznámili po středečním jednání na ministerstvu dopravy. „Účelem našeho protestu je potřeba neodkladných řešení. Naše oprávněné požadavky jsme předložili ministru dopravy Jozefu Rážovi. Děkujeme za vyslechnutí a uznání oprávněnosti našich požadavků,“ uvedla unie autodopravců.

Autodopravci přislíbili, že blokáda nenaruší přepravu humanitární a vojenské pomoci, živých zvířat, paliva a potravin. Ministerstvo dopravy požádalo autodopravce, aby jejich blokáda příliš nenarušila život obyvatel východního Slovenska.

Slovenští autodopravci se tak protestem připojí k polským dopravcům, kteří blokují hraniční přechody s Ukrajinou už několik týdnů.

Při čekání na překročení hranice měl zemřít už druhý ukrajinský řidič. Poláci blokádu prodlužují

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám