Hlavní obsah

Jak tady vláda za covidu řádila. Fico podpoří vznik vyšetřovací komise

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Strany vládní koalice na Slovensku chtějí vytvořit speciální komisi, která by vyšetřila opatření v době pandemie covidu-19. Iniciátorem této myšlenky je poslanec Slovenské národní strany (SNS) Peter Kotlár.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Plošné testování na koronavirus na Slovensku (leden 2021)

Článek

Tuto myšlenku chce otevřít na koaliční radě předseda SNS Andrej Danko a na nedávném sněmu strany Směr - sociální demokracie ji podpořil také premiér Robert Fico.

„Ano, potvrzuji jako předseda strany i jako předseda vlády, že podporuji některé politiky nové vládní koalice politicky zhodnotit, jak tady vláda v letech 2020 až 2021 řádila,“ řekl Fico. Konstatoval, že je potřeba se podívat především na finanční stránku „plošných a zcela nesmyslných nákupů zdravotnických pomůcek a vakcín“.

Foto: Profimedia.cz

Peter Kotlár (SNS) skládá slib ve slovenském parlamentu a stává se poslancem (říjen 2023).

Ani další vládní strana Hlas - sociální demokracie Petra Pellegriniho není proti. „Hlas nebude bránit koaličním partnerům při vytváření takovéto komise. Pozůstalí 20 tisíc obětí pandemie potřebují odpovědi na své otázky,“ řekla deníku Sme mluvčí Hlasu Patrícia Macíková. Ministerstvo zdravotnictví, v jehož čele stojí Zuzana Dolinková (Hlas), se k případnému vytvoření komise zatím nevyjádřilo.

Do sídla ruské vlády se už zase smí jen s rouškou

Evropa

Kotlár: Pusťte mě do práce

Poslanec SNS Kotlár projevil ochotu postavit se do čela zmíněné speciální vyšetřovací komise. „Teď je jedinečná šance a podle mě na to potřebujeme tři čtyři měsíce. Pusťte mě do práce, abych to mohl vyšetřit,“ řekl Kotlár ve vysílání internetové televize Slovan. Poslanec dodal, že jediná agenda, s níž šel do politiky, je právě „agenda politických vražd a covidového managementu“.

Deník Sme upozornil, že Kotlár opakovaně deklaroval, že jeho záměrem je vyšetřit, zda při řízení covidových opatření nešlo o zločin proti lidskosti a nebyla tím ohrožena bezpečnost a zdraví občanů.

WHO: Vakcíny proti covidu zachránily v Evropě přes milion životů

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám