Hlavní obsah

Fico nebude bránit soukromým firmám v dodávkách zbraní na Ukrajinu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Vláda staronového premiéra Roberta Fica reviduje předvolební sliby, že Slovensko již na Ukrajinu „nedodá ani jeden náboj“. Fico uvedl, že soukromým dodávkám kabinet bránit nebude. Předseda slovenské vlády se zároveň přihlásil k možné pomoci napadené zemi s odminováním, opravou civilních objektů či v humanitární oblasti.

Foto: Radovan Stoklasa, Reuters

Staronový slovenský premiér Robert Fico

Článek

Nová slovenská vláda je sice důrazně proti vojenské pomoci Ukrajině, ale nebude bránit soukromým zbrojařským firmám ve výrobě a dodávkách zbraní a munice pro Ukrajinu, řekl Fico po pondělním setkání s ministrem obrany Robertem Kaliňákem (Směr-sociální demokracie) .

Předseda vlády však zdůraznil, že v první řadě je potřeba naplňovat potřeby slovenské armády. „Zbrojovky budou mít co dělat, aby daly dohromady slovenskou armádu. To bude naše absolutní priorita,“ uvedl premiér.

Slovensko chce podle Fica pomáhat Ukrajině humanitárně a civilně. „Předpokládám, že jednou z takových věcí, která by mohla Ukrajině pomoct, je odminování. Je tam obrovské množství zaminovaných prostor a nevybuchlé munice,“ dodal slovenský premiér, jenž si prý dokáže představit také zdravotnickou pomoc nebo opravu civilních objektů na Ukrajině.

Fico a Orbán jedou doma proruskou notu, v Bruselu ale hlasovali pro Ukrajinu

Evropa

Ukrajina se od loňského února brání ruské invazi a pomoc spojenců je pro ni při obraně proti agresorovi, který si chce přivlastnit kus jejího území, klíčová.

Podle předsedy slovenské vlády je vojenské řešení konfliktu na Ukrajině v nedohlednu a vede jen ke stovkám tisíc dalších obětí. „Míra korupce na Ukrajině je tak strašná, že dokonce i nejvyšší představitelé Ukrajiny přiznávají, že se krade tak, jako kdyby nebyl zítřek,“ kritizoval Fico.

„Na Ukrajině absolutně vítězí korupce a stává se předmětem pochybností západních partnerů ve vztahu k Ukrajině. Za těchto podmínek musíme být opatrní, protože jde o peníze i z naší kapsy, a proto budeme pomoc Ukrajině podmiňovat konkrétními kroky,“ řekl předseda slovenské vlády.

Domácí řeči a bruselské činy se rozcházejí

Fico ještě v opozici ostře kritizoval dodávky zbraní Ukrajině a avizoval, že pokud se dostane k moci, tak Slovensko na Ukrajinu už „nedodá ani jeden náboj“. O tom, že by se to nemělo týkat dodávek od soukromých firem, mluvil už dříve šéf koaličního Hlasu Peter Pellegrini.

Po začátku ruské vojenské invaze na Ukrajinu Slovensko darovalo Kyjevu mimo jiné systém protivzdušné obrany S-300 či stíhačky MiG-29. Na nedávném zasedání Rady Evropské unie v Bruselu Fico již v roli premiéra za Slovensko podpořil další poskytování finanční, hospodářské, humanitární, vojenské a diplomatické podpory Ukrajině.

Konflikt na Ukrajině nemá vojenské řešení, prohlásil v Bruselu Fico

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám