Hlavní obsah

Fico: Česká výjimka nezvyšuje ochranu Benešových dekretů

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)
Bratislava

Podle slovenského premiéra Roberta Fica nemá to, co vyjednala Česká republika, nic společného s dekrety prezidenta Beneše. „Česká republika nevyjednala žádnou výjimku, která by se týkala vyšší ochrany Benešových dekretů a dobrovolně se vyjmula z působnosti Charty lidských práv, která je součástí Lisabonské smlouvy,“ uvedl Fico na páteční tiskové konferenci v Bratislavě.

Foto: Jan Koller, ČTK

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

Mezi Lisabonsko smlouvou, chartou a dekrety prezidenta Beneše není podle Fica žádný právní vztah. „Charta základních práv se uplatňuje v členských státech výlučně tehdy, když vykonávají právo Evropské unie. Benešovy dekrety nejsou právem Evropské unie , ale jsou součástí právního pořádku Slovenské republiky a České republiky,“ dodal Fico.

Slovensko podle Fica nemělo za těchto okolností žádný důvod postupovat tak, jako Česká republika. „Je tady vláda, v níž silně dominuje sociálnědemokratická strana a my jsme nechtěli z občanů Slovenské republiky udělat občany druhé kategorie. Myslíme si, že charta lidských práv, která je součástí Lisabonské smlouvy je mimořádně důležitá pro občany Slovenska. My bychom v žádném případě nešli tou cestou, jako Česká republika, že bychom odepřeli občanům právo domáhat se u soudu ochrany jejich práv,“ dodal.

Slovensko podle Fica respektuje rozhodnutí České republiky. „Je to suverénní rozhodnutí českých politiků, že nechtějí garantovat českým občanům sociální práva, které jsou uvedeny v chartě lidských práv, která je součástí Lisabonské smlouvy. Naši lidé tuto chartu potřebují a v případě, že jejich práva budou porušena, potřebují mít možnost obrátit se k domácímu soudu nebo k mezinárodnímu soudu v Lucemburku a žádat o ochranu,“ konstatoval Fico.

Občané České republiky se podle Fica nebudou moci soudně chránit, pokud budou porušeny jejich práva. „Projevil se vliv konzervativních politiků v České republice, kteří měli výhrady k sociálním právům a prostě se rozhodli, že nebudou garantovat občanům země práva, které jsou v chartě uvedena a nedají jim soudní ochranu. Ale to nemá nic společného s dekrety prezidenta Beneše,“ uvedl Fico.

Ficův obrat

Český premiér Jan Fischer odmítl, že by se na Čechy nevztahovala listina základních práv a svobod EU, a právní experti s ním souhlasí. Dojednaná výjimka zajišťuje, aby uplatňování práv obsažených v listině EU nepřekročilo rámec pravomocí unie, a nezasahovalo tak do oblastí, které jsou mimo působnost práva EU upraveny výlučně vnitrostátními předpisy ČR. [celá zpráva]

Slovenský premiér původně avizoval, že by Slovensko na v pátek skončeném summitu v Bruselu mohlo požadovat stejnou výjimku jako ČR. Ve čtvrtek ale uvedl, že se Bratislava spokojí s výkladovým pravidlem pro tematiku dekretů, aby bylo jasné, že se Benešových dekretů není třeba obávat. Do závěrečného protokolu pak Slováci skutečně prosadili dvě věty, které jsou citacemi z unijní smlouvy a listiny práv v protokolu. Slova dekrety či retroaktivita se v nich nevyskytují.

Reklama

Související články

Slovensko nechce výjimku jako ČR

Slovensko nechce výjimku jako ČR, ale do závěrů summitu chce výkladové pravidlo pro tematiku dekretů, aby bylo jasné, že se Benešových dekretů není třeba...

EU se dohodla na výjimce pro Klause

Česko dostane výjimku z Listiny základních práv EU, kterou požadoval prezident Václav Klaus. Podle českého premiéra Jana Fischera je prezident srozuměn...

Výběr článků

Načítám