Hlavní obsah

Fico a Orbán si v Budapešti notovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský premiér Robert Fico (Směr) navštívil v úterý Budapešť a na společné tiskové konferenci s Viktorem Orbánem (FIDESZ) opětovně kritizoval migrační pakt. „Odmítáme (Slovensko i Maďarsko, pozn. redakce) formu migračního paktu i zrušení práva veta v Evropské unii,“ řekl slovenský premiér Fico na tiskové konferenci po schůzce s Orbánem.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Maďarský premiér Viktor Orbán a slovenský premiér Robert Fico v Budapešti

Článek

Podle předsedy slovenské vlády, pokud se členským zemím vezme právo veta, je to začátek konce Evropské unie. „Pak je to diktát velkých ve vztahu k těm malým,“ upozornil slovenský premiér.

Fico s Orbánem se shodli také v tom, že konflikt na Ukrajině nemá vojenské řešení. „Strategie, které je momentálně nastavena vůči Ukrajině, nefunguje,“ zdůraznil předseda slovenské vlády. Fico uvedl, že jako Slovana ho mrzí, že se na Ukrajině zabíjejí Slované kvůli nějakým geopolitickým zájmům. „Doufali, že když jim dají miliardy a zbraně, tak jim Ukrajina přinese na tácu zraněného ruského medvěda. Nefunguje to,“ dodal Fico.

Orbán zdůraznil, že Maďarsko nechce spojovat otázku pomoci Ukrajině a revizi rozpočtu Evropské unie. „Byli bychom rádi, pokud by byla finanční pomoc Ukrajině poskytnuta mimo rámec unijního rozpočtu. Pokud s tím ostatní nebudou souhlasit, budu nucen tento proces zastavit,“ uvedl Orbán.

Orbán by souhlasil s pomocí Ukrajině, pokud by šla v ročních splátkách

Evropa

„Dát 50 miliard eur předem na čtyři roky z rozpočtu Unie znamená porušení zásad hospodaření Evropské unie. Vůbec netušíme, co bude za čtyři roky,“ upozornil Orbán.

V4 byla úmyslně znefunkčněna

Předseda slovenské vlády řekl, že Visegrádská čtyřka byla úmyslně znefunkčněna, protože čtyři země, které reprezentují 65 milionů obyvatel, dokážou prosadit věci, které jednotlivé země individuálně prosadit nemůžou. „Budu vyvíjet tlak na českého premiéra, aby co nejrychleji svolal setkání premiérů visegrádské skupiny,“ zdůraznil Fico.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Maďarský premiér Orbán na tiskové konferenci v Budapešti

Předseda slovenské vlády se zastal Maďarska v otázce kritiky ze strany Evropské unie. „Nikdy nebudu souhlasit s tím, aby byla země potrestaná za to, že bojuje za svou suverenitu a za své národně státní zájmy,“ řekl Fico. Podle předsedy slovenské vlády není správné, pokud ten, kdo má jiný názor a nerespektuje jediný povinný názor, je okamžitě vylučován z dobré společnosti a je označován za extremistu a nestandardního politika.

Fica v Budapešti přijala také prezidentka Katalin Nováková. „Je dobré pro nás Maďary i pro střední Evropu, že Slovensko má premiéra, který společně s námi vystupuje v zájmu posílení visegrádské spolupráce,“ uvedla na sociální síti Nováková.

Maďarská karta

Deník Blikk v souvislosti s návštěvou připomíná, že Fico ještě v roce 2010 označil udělování dvojího občanství Maďarskem občanům sousedních států maďarské národnosti za „bezpečnostní riziko“ pro Slovensko a podpořil poválečné dekrety prezidenta Edvarda Beneše, které obsahují kolektivní vinu Němců a Maďarů.

„Fico v minulosti často hrál maďarskou kartou. Pokud to nebyl on, tak to udělal jeho bývalý spojenec Ján Slota,“ uvedl list. „Zdá se, že maďarský premiér Ficovi odpustil jeho někdejší protimaďarskou rétoriku,“ dodal deník.

Blikk konstatoval, že v nedávných slovenských volbách sehrálo důležitou roli strašení ilegální migrací. „Je zajímavé, že po volbách migranti zmizeli z maďarsko-slovenské hranice,“ upozornil deník.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Slovenský premiér Robert Fico na tiskové konferenci

Evropská unie je připravena k ústupkům Maďarsku, aby zajistila pomoc pro Kyjev

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám