Hlavní obsah

Orbán by souhlasil s pomocí Ukrajině, pokud by šla v ročních splátkách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maďarsko by přestalo blokovat finanční pomoc Ukrajině ve výši 50 miliard eur (přes 1,2 bilionu Kč), pokud by byla splácena ve splátkách a financování by bylo každý rok přezkoumáváno. Tvrdí to web Politico s odvoláním na diplomatické kruhy v Bruselu.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Viktor Orbán

Článek

Zmíněná částka měla být zahrnuta do unijního rozpočtu na příští čtyři roky. Proti bylo pouze Maďarsko a jeho nesouhlas tuto možnost zatím zablokoval. Maďarský premiér Viktor Orbán už avizoval, že na plánovaném unijním summitu 1. února je připraven své veto zopakovat.

Nyní však podle Politico Budapešť naznačila, že by mohla veto zrušit za předpokladu, že Evropská rada schválí financování na roční bázi a každý rok by se o pokračování pomoci rozhodovalo jednomyslně.

Pojistil by si tím každoroční páku na Brusel

„V praxi by to Orbánovi umožnilo každoročně blokovat finanční pomoc Ukrajině a snažit se získat ústupky Bruselu, pokud své veto stáhne,“ upozornil web.

Maďarsko mělo na pátečním setkání unijních rozpočtových expertů předložit plán na poskytnutí grantů a půjček Ukrajině každý rok ve výši 12,5 miliardy eur (307 miliard korun). To by za čtyři roky činilo původně navrhovaných 50 miliard eur.

Podle bruselských diplomatů je tento postoj významným ústupem z dřívější Orbánovy rétoriky. Několik diplomatů však upozorňuje, že sedmiletý rozpočet Evropské unie neumožňuje poskytování pomoci na roční bázi.

Viktore… Zelenskyj prozradil, co si řekli tváří v tvář s Orbánem

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám